Collegium artisticum: SALKO ZUKO – Otvorenje izložbe ”ŠUMSKE DUŠE”

Galerija Collegium artisticum srdačno vas poziva na otvorenje izložbe “ŠUMSKE DUŠE” na kojoj će se sa novim ciklusom radova predstaviti umjetnik SALKO ZUKO.

Izložba će biti otvorena u petak, 24. septembra 2021. godine u 19:00 sati, a istog dana u 13:00 sati biće upriličen razgovor s autorom i snimanje postavke. Naša cijenjena publika će izložbu moći pogledati do 8. oktobra 2021. godine (od ponedjeljka do petka, u terminu od 10:00 do 18:00 sati).

Salko Zuko je rođen 1967. godine u Sarajevu. Završio je Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu 1984. godine. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu te na Odsjeku za Istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Radio je u Večernjim novinama kao novinar kulture i urednik. Objavljivao je likovne kritike i tekstove u časopisima: Lica, Most, Valter. Od 1986. godine izlagao je na više samostalnih i kolektivnih izložbi.

Tokom ove godine predstavio se sa ciklusom slika i reljefa u sarajevskoj galeriji “Zvono“ i u galeriji Društva za promociju kulturnog stvaralaštva MLAZ-Počitelj.

Na izložbi “ŠUMSKE DUŠE“, koja je posvećena pokojnoj Zorani Živić, biće predstavljeni portreti realizovani u kamenju koje je autor prepoznao i pronašao u prirodi. Uz minimalne intervencije na pronađenom kamenju autor je realizovao niz portreta ostavljajući prostor i posmatraču za vlastito prepoznavanje i komunikaciju s prirodom.

Radujemo se vašem dolasku i srdačno vas pozdravljamo!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »