Certifikacijski mehanizam za Eko škole, u okviru projekta „Misli o prirodi!“

Centar za promociju civilnog društva prezentovao je  predstavnicima/ama osnovnih i srednjih škola u Sarajevu, u okviru projekta „Misli o prirodi!“, Certifikacijski mehanizam za Eko škole u Bosni i Hercegovini i mogućnosti uklučivanja i podrške školama u okviru ovog projekta.

 Eko škole su one škole koje aktivno obraćaju pažnju na pitanja zaštite okoliša, kako u samoj školi tako i u lokalnoj zajednici, i to aktivnim učešćem u različitim aktivnostima, kao i razvojem nastavnog programa u oblasti zaštite okoliša. Škole u BiH imat će priliku da u okviru projekta „Misli o prirodi!“, ispunjavajući određene uslove, dobiju certifikat Eko škole, a sve detalje o tome predstavnicima/ama škola i zainteresovanoj javnosti danas je u Sarajevu predstavila savjetnica za zaštitu okoliša na projektu „Misli o prirodi!“ Sabina Jukan.


„Certifikacijski mehanizam Eko škola u BiH predstavlja metodologiju koja opisuje korake i aktivnosti koje škola treba provesti kako bi postala Eko škola. Osnovni cilj Certificiranog mehanizma Eko škola u BiH je uključiti očuvanje okoliša na principima održivog razvoja u rad odgojno-obrazovnih institucija u BiH, preko implementacije aktivnosti koje će uvesti vidljive promjene stavova i ponašanja u svakodnevnom životu i radu učenika/ica i uposlenika/ica škole, ali i šire društvene zajednice“, pojasnila je Jukan.

 Prezentaciji u prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu Grbavica prisustvovali su predstavnici gotovo 20 škola iz Sarajeva, među kojima OŠ „Safvet-beg Bašagić“, OŠ „Sokolje“, Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, Četvrte gimnazije Ilidža, Elektrotehničke škole za energetiku… Današnja prezentacija prva je u nizu predstavljanja Certifikacijskog mehanizma koje će se održati još za škole u Mostaru, Blagaju, Širokom Brijegu, Zenici, Maglaju, Banjaluci, Laktašima, Mrkonjić Gradu, Trebinju, Nevesinju, Ljubinju, Palama i Istočnom Novom Sarajevu.

 „Misli o prirodi!“ je trogodišnji projekat koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Vlada Švedske u iznosu od tri miliona KM. Osnovni cilj projekta jeste povećati ulogu civilnog društva u zaštiti okoliša kroz umrežavanje organizacija civilnog društva, institucija, stručnih lica, škola, medija i mladih za zajedničko, sinhronizirano i snažno djelovanje na lokalnom nivou. Između ostalog, pojektom je planirano uključenje 36 osnovnih i srednjih škola iz BiH, koje će biti izabrane putem javnog poziva. Odabranim školama će se ponuditi resursi – znanje kroz učešće na konferencijama, edukacijama i drugim projektnim aktivnostima, kao i materijalni resursi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »