Izložba “Mi: karijatide i atlanti” sarajevskog umjetnika i akademskog skulptora Adisa Lukača

Historijski muzej BiH  22.09.2020. u 18:00 sati u sklopu manifestacije „Ljeto u muzeju“ otvara izložbu “Mi: karijatide i atlanti” sarajevskog umjetnika i akademskog skulptora Adisa Lukača.
Prvi dio ove izložbe umjetnik je predstavio 2019. godine u Atini, a o nastavku u Sarajevu historičarka umjetnosti Elma Hodžić kaže:
„Veliki fragmenti napuštenih i uništenih grčkih hramova, kojima je vrijeme izbrisalo svu dekoraciju i svelo ih na osnovne linije postojanja, bude u čovjeku osjećaj postapokaliptičke zbunjenosti, a nerijetko i nostalgije. U tim krhotinama koje nestaju, gdje više ništa nije izvjesno i stalno, a gdje ništa ne zaustavlja i ne buni misao, tu
je kipar Adis Lukač krenuo u promišljanje o teretima savremenog čovjeka zarobljenog u pandemiji. Pred očima današnjeg čovjeka se rastvorio jedan svijet, a izgradio novi. U novonastalom svijetu, zasnovanom na postulatima distance i izolacije, umjetnost postaje jedan od mehanizama potrage sa sagovornicima, kao i traganja čovjeka
za vlastitim bićem – kada već ne možemo fizički putovati, možemo oblikovati prostor i vrijeme snagom misli i kreativnošću. Umjetnički ciklus Adisa Lukača zaokružena je cjelina kojoj je početna tačka jedno od umjetnikovih predpandemijskih putovanja u Grčku, a jedna od stanica pandemija i upravo ovaj trenutak koji nam izmiče. Krajnje odredište je još uvijek nepoznato“.

Ulaz na izložbu je 7,00 KM.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »