BUGARSKI SAN, film Srđana Šarenca u takmičarskom programu AJB DOc-a

Dokumentarni film “Bugarski san” producenta i reditelja Srđana Šarenca, izbaran je među 400 prijavljenih filmova u 12 filmova koji će biti prikazani u takmičarskom program AJB Doc festivala, Sama činjenica da je Srđan Šarenac jedini autor iz regije čiji se film prikazuje u takmičarskom programu AJB Doc film festivala.

“Bugarski san” koji donosi neobičnu priču o Petri Kallenbach, 65 godišnjoj siromašnoj penzionerki iz Njemačke koja u potrazi za boljim životom ostavlja sve šta ima u Hamburgu i odlazi u Istočnu Evropu,. Bugarski san je ideja da svaki siromašni penzioner ima mogućnost da se preseli u jeftiniju zemlju i živi kvalitetniji život s manje troškova i da se oslobodi siromaštva i neimaštine u penzionerskoj dobi”.

Film Srđana Šarenca govori ne samo o ekonomskim uslovima življenja nego i o sudbini osoba koje završe radni vijek i koji se iznenada suoče sa neimaštinom, usamljenošću i odbačenošću.

Petra, glavna protagonistica njegovog filma, pripada novoj generaciji ljudi u trećoj životnoj dobi koji ne smatraju da je starenje kraj života, već upravo prilika da potraže bolji život. Petra ne poznaje granice i vodi se mišlju da čovjek može da nadvlada sve probleme pa čak i probleme usamljenosti i da možda sreća nije u Njemačkoj već u Bugarskoj. Petra nam pokazuje da moramo biti otvoreni i da možda sreća leži negdje gdje nismo smjeli ni pomisliti. Ali bi trebali probati.

Film je realizovan u koprodukciji kompanija Udruženje Novi Film (BiH), Novi Film (Srbija), Provid (Hrvatska), Al Jazeera Balkans, a podržan je od strane Kreativne Evrope programa Media EU.

Svjetska premijera filma “Bugarski san” u trajanju od 52 minute je u utorak 24.09. u 16.30h u takmičarskom programu AJBDOC-a u multipleksu Cinema City, sala 4.

Nakon projekcije, publika će moći postavljati pitanja reditelju filma Srđanu Šarencu i producentici Loraine Blumenthal.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »