Globalni štrajk za klimu

Planet Zemlja je u ekološkoj krizi i nalazimo se u periodu masovnog izumiranja razmjera većih nego u doba dinosaura. U ovom trenutku, temperatura Zemljine atmosfere je već 1°C viša od temperature prije industrijske revolucije i šansa da ostane ispod limita od 1.5°C odlučenog Pariškim sporazumom je vrlo mala. Predviđanja znanstvenika su da će se temperatura nastaviti povećavati do 3°C ako države na globalnoj razini ne smanje plinovi u atmosferi koji uzrokuju efekt staklenika.

Povodom ovih informacija, 20. septembra 2019. Godine neprofitna organizacija “Extinction rebellion” sprema štrajk na ulicama grada Mostara.

10. rujna 2019. godine, “Extinction rebellion” organizirao je događaj nazvan “banner drop” na lokaciji stari most u kojem je protok građana na lokaciji Stari most u periodu od 10 minuta bio zaustavljen u cillju podizanja svjesti gradjana.

U petak (20. rujna 2019. godine) na lokaciji “Španjolski trg” organizirani su globalni protesti za klimu, gdje će sudionici imati priliku protestirati, marširati ulicama grada, te realizirati tehniku protestiranja zvanu “Die-in” u kojoj sudionici imitiraju mrtva tijela kako bi nagovjestili smrt planete zemlje.

Tokom protesta, studenti i odrasli ljudi imati će priliku pobuniti se protiv vladinog zataškavanja informacija o
temi promjene klime naše planete.

Aktivisti diljem svijeta okupit će se zahtijevajući hitne mjere protiv klimatskih promjena na lokaciji Španjolski trg, sa početkom u 09:00 sati počinju lokalni protesti.

satnica:

-09:00-10:00
okupljanje na Španjolskom trgu, izrada
transparenata, facepainting, oslikavanje
murala planete zemlje (plato iza
Gimnazije Mostar) i druge aktivnosti

-10:00-11:00

Marš ulicama grada Mostara.
Ruta kojom bi se kretali:
-Španjolski Trg, Mepasa, Carina, Fejićeva,
Stari Most, Bulevar i Španjolski Trg.

-11:00-11:30
Die in, demonstracija u kojoj će sudionici
pokreta ležati ispred Gimnazije Mostar
glumeći mrtva tijela, u cilju nagovještaja
šta će se dogoditi sa ljudskom rasom ako
ona nastavi istim putem

-13:30
debrief u cafe “vinyl” gdje će sudionici
ovog pokreta razgovarati, dijeliti svoja
mišljena te biti upoznati sa budućim
akcijama ove organizacije.

Extinction rebellion je međunarodni pokret koji koristi nenasilno gradjansko protestiranje  u pokušaju da zaustavi masovno izumiranje i minimizira rizik društvenog kolapsa. Pokret je osnovan u Velikoj Britaniji 31. oktobra 2018. godine i proširio se širom svijeta. Pobunili smo se jer nas elite i političari  vode tiho do izumiranja. Konvencionalna kampanja nije uspjela. Emisija ugljika povećala se za 60% otkako su znanstvenici prvi put upozorili na ekološki kolaps 1990. U Bosni i Hercegovini se od zagađenja zraka svake godine izgubi 44000 života, a Neretva je zagađena plastikom i kanalizacijom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »