Budućnost muzejske industrije je u malim muzejima

“Ova nagrada je potvrda da mali muzeji mogu imati snažan utjecaj na društvo i da mogu imati doseg i daleko van granica matičnih država“, istakao je osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva, Jasminko Halilović  povodom osvajanja “Muzejske nagrade Vijeća Evrope” koja se dodjeljuje u okviru programa “Evropski muzej godine”.

Ovo je prvi put, u 40 godina dugoj historiji, da je jednu od najprestižnijih nagrada u muzejskoj industriji osvojio muzej uz našeg regiona. “Radi se o istinski inspirativnoj inicijativi, a poseban potencijal ovog muzeja je da bude snažan, samoodrživ model građanske inicijative te primjer koji može biti repliciran širom svijeta“, obrazložio je žiri svoju odluku. “Muzej ratnog djetinjstva polako, ali sigurno, izrasta u međunarodnu platformu koja je mjesto susreta i dijaloga, i koja pomaže ljudima da ispričaju svoje priče i suoče se sa svojim iskustvima. Ponosimo se što smo dobili ovu nagradu, što smo za kratko vrijeme doveli muzej u sam vrh industrije, i ostajemo vjerni svojoj misiji“, dodao je Halilović te naglasio da Muzej ratnog djetinjstva trenutno radi na projektima u Libanu, Ukrajini i SAD-u.

“Želim odati počast Jasminku Haliloviću i njegovom timu, ali i svim ljudima koji su podjelili svoja sjećanja. Nalazimo se u malom muzeju, a ne u nekoj velikoj zgradi ili palači, i ovo je dokaz da je srž važnija od forme“, naveo je šef ureda Vijeća Evrope u BiH, Drahoslav Štefánek, te dodao da je nagrada dokaz da se građanske inicijative mogu pretvoriti u nešto vrlo vrijedno i vidljivo.

Izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva, Amina Krvavac, naglasila je da je žiri dva puta posjećivao Muzej kako bi ocijenio sve segmente relevantne za izbor. “Detaljno su pratili naš način rada, od arhiviranja i menadžmenta kolekcije, do istraživačkih i edukativnih aktivnosti, te interakcije sa posjetiocima. Druga posjeta bila je nenajavljena. Ponosni smo jer je ovo potvrda da radimo u skladu s najvišim muzejskim standardima i što smo pokazali da jedan mali muzej iz BiH može napraviti ovakav uspjeh“, istakla je Krvavac.

Predsjednica Međunarodnog muzejskog vijeća za Bosnu i Hercegovinu (ICOM BiH), Alma Leka, kazala je da je nagrada dodjeljena jednoglasno za izniman doprinos razumijevanju evropske kulturne baštine. “Zvanično proglašenje pobjednika i uručenje nagrade desit će se u aprilu iduće godine na svečanosti u organizaciji Vijeća Evrope u Strasbourgu, a zatim i u maju u Warsawi u okviru događaja “Evropski muzej godine”“, rekla je Leka.

Nagrade u okviru izbora “Evropski muzej godine” dodjeljuju se od 1977. godine muzejima koji su napravili izniman doprinos razumijevanju Evropskog kulturnog naslijeđa, pokazali izvrsnost u svim aspektima muzejske djelatnosti, te donijeli inovaciju na evropsku muzejsku scenu. Muzej ratnog djetinjstva se ovim priznanjem pridružio nekim od najznačajnijih evropskih muzeja koji su u prošlosti dobili ovu nagradu, poput Liverpool Museum, Jewish Historical Museum, The Bavarian National Museum, Portimao Museum i drugi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »