British Council: Preostalo je jos nekoliko dana za prijave

British Council započinje novi krug saradnje sa kustosima i institucijama kulture sa područja Zapadnog Balkana pod nazivom TU SMO – EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI. Ovaj projekat se realizuje sa renomiranim LUX-om koja je jedna od vodećih institucija kada su u pitanju pokretne slike, istraživanje umjetničkog izraza i eksperimentalni film.

 Ovim povodom, otvoren je poziv za kustose da odgovore na teme koje se istražuju u programu EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI, a kustosima se nudi prilika za razvijanje saradnje i profesionalnih praksi u regiji kao i u saradnji sa partnerima iz Velike Britanije.  

 Svi zainteresovani se mogu prijaviti putem British Council web stranice, podnošenjem svog originalnog kustoskog prijedloga koji će uključiti niz djela čiji su autori vizuelni umjetnici iz zemalja Zapadnog Balkana, djela koja bi se izložila zajedno s djelima umjetnika iz Velike Britanije. Djela ne moraju nužno biti pokretne slike. Uz to je potrebno osmisliti i program aktivnosti kojim biste privukli publiku, kako novu tako i onu koja već poznaje djela savremenih vizuelnih umjetnika i pokrenuli diskusije na teme koje najbolje odgovaraju lokalnim okolnostima a koja su u skladu sa temama EKOLOGIJA BUDUĆNOSTI.

Odabrani kustosi će imati priliku da postave izložbu i prateći program s publikom prema predloženom konceptu, uz pokrivene troškove u iznosu do 7,000 GBP. Odabranim kustosima će biti obezbijeđen pristup kolekcijama British Councila i LUX-a  koje sadrže najbolje filmove savremenih vizuelnih umjetnika koji žive u Velikoj Britaniji i upoznavanje s nekim od tih umjetnika; jednosedmično studijsko putovanje u London, gdje će LUX biti domaćin grupi kustosa / saradnika iz regije, a koje obuhvata radionice i obilaske relevantnih galerija i centara savremene umjetnosti u Londonu; kao i saradnja s partnerima u svojoj i ostalim zemljama Zapadnog Balkana.

 Više informacija o projektu, i kako se prijaviti možete pronaći na www.britishcouncil.ba

O EKOLOGIJAMA BUDUĆNOSTI

EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI je dio serije TU SMO , serije od pet umjetničkih filmskih programa iz Kolekcije British Councila i LUXa koja ispituje kako teme kao što su pripovijedanje, marginalnost, naslijeđe, rodni identitet, urbanizacija i održivost utiču na izvanredne umjetnike u nastajanju i na etablirane umjetnike koji žive u Velikoj Britaniji, te kako ih oni istražuju kroz biografiju, dokumentarni film, poeziju i prozu.

Kombinacijom dokumentarnog, (naučno) fantastičnog i pjesničkog manira, djela EKOLOGIJA BUDUĆNOSTI spajaju prodorne poglede na okoliš, ekologije i kosmologije, klimatske promjene, antropocen, kolonizaciju, urbane budućnosti i održivost, te na dugu istoriju umijeća ekstrakcije i eksploatacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »