Projekat “Muzički dijalog za 10”

Svjedočeći nadahnutoj posvećenosti, entuzijazmu i želji studenata i djelatnika Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, da svoj potencijal iskoriste na najbolji mogući način u cilju vraćanja umjetničke muzike na mjesto koje joj na bh. kulturnoj sceni s pravom pripada, Koncertna sezona u suradnji za Centrom za muzičku edukaciju MAS i ove godine, treći put zaredom, organizira projekat iz ciklusa Academy on Tour pod nazivom “Muzički dijalog za 10”.

Organizovan s ciljem širenja edukativnih i umjetničkih vrijednosti, te promoviranje rada Akademije, projekat “Muzički dijalog za 10” podrazumijeva posjetu profesora, saradnika i studenata Akademije, srednjim muzičkim školama u devet bh. gradova: Bihaću (6. mart), Tuzli (9. mart), Žepču (10. mart), Novom Travniku (12. mart), Trebinju (13. mart), Zenici (18. mart), Širokom Brijegu (19. mart), Mostaru (20. mart) i Sarajevu (23. mart). Posjete će se realizovati u vidu masterclassova sa đacima škola domaćina od strane profesora i saradnika Akademije, te devet cjelovečenjih koncerata na kojima će se javnosti prezentirati najbolji studenti. Planirano je da učešće u Projektu uzme oko hiljadu aktivnih i pasivnih učesnika, što ovaj Projekat čini jednim od značajnijih bh. događaja iz oblasti umjetnosti i muzičke edukacije.

Završnica projekta “Muzički dijalog za 10” koja je zakazana za 20. maj 2020. u Sali Vijećnice grada Sarajeva, posvećena je jubileju 65. godišnjice postojanja Akademije i 250. godišnjice rođenja Ludwiga van Beethovena, koja se obilježava širom svijeta. Stoga, program koncerta završnice projekta je pažljivo selektovan i posvećen ovom jubileju sa tri aspekta. Prvi aspekt se ogleda kroz izvedbu djela Ludwiga van Beethovena: Gudački kvartet br. 4 , op. 18 c-mol, jednog od krucijalnih Beethovenovih kamernih djela u izvedbi profesorica i asistentica Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Drugi aspekt se ogleda kroz doprinos bh. kompozitora ovom jubileju. Isti sastav umjetnica će premijerno izvesti i dva nova djela, posebno pisana za ovu priliku kao svojevrstan omaž Beethovenu, od strane renomiranih kompozitora, profesora Muzičke akademije, Ališera Sijarića djelo Ikona slikana pjeskom – hommage á Beethoven i Dine Rešidbegovića djelo Beethoven 21. Treći ujedno i najbitniji aspekt, predstavlja finalna tačka koncerta, Beethovenova Oda radosti iz Devete simfonije, koju će izvesti pedest učenika muzičkih škola iz devet bh. gradova, zajedno sa pedeset studenata Akademije, pod dirigentskom palicom profesora Emira Mejremića. Ovim nastupom će se kreirati istinski spektakl bh. odavanja počasti velikom Beethovenu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »