Video podcast Nikole Vučića – “Feminizam i muškarci” – razgovor sa Jasminom Hasanovićem

“Ne znam, nije mi muž kući”, odgovarale su brojne žene koje su učestvovale u telefonskoj anketi prilikom ispitivanja javnog mnijenja o političkim izborima – prepričava svoje iskustvo u video-podcastu mladi naučnik, viši asistent na Fakultetu političkihnauka u Sarajevu, Jasmin Hasanović. On je rekao da feminizam ne smije biti samo deklarativan, već konkretan i praktičan.

Hasanović je prvi sagovornik u tematskom podcastu “Feminizam i muškarci”.

Šta je feminizam i da li je uopće za muškarce? Šta muškarac može reći o feminizmu? Treba li reći išta, imajući u vidu odgovornost za patrijarhalnu kulturu i privilegije?

Gost prvog razgovora je Jasmin Hasanović. Ativno je učestvovao na više od ukupno 50 domaćih i međunarodnih naučnih seminara i konferencija, te stručnih skupova. Kao gostujući predavač, individualno i preko programa međunarodnih razmjena izlagao je na nekoliko europskih Univerziteta (Széchenyi István u Győru u Mađarskoj, Univerzitet u Ljubljaniu Sloveniji, Univerzitet Alexandru Ioan Cuza u Iaşiju u Rumuniji, Univerzitet u Portu u Portugalu, Međunarodni Institut za društvene nauke Erasmus Univerziteta u Rotterdamu – Den Haag u Holandiji, te Karlov Univerzitet u Pragu u Češkoj Republici). Dobitnikpriznanja Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu.

O programu “Feminizam i muškarci”: Bh. novinar, istraživač i autor publikacije Kritika toksične muškosti (2021.) Nikola Vučić pokrenuo je program “Feminizam i muškarci” koji podržava Heinrich-Böll-Stiftung u partnerstvu sa Friedrich-Ebert-Stiftung u BiH. Ovaj program ima za cilj afirmiratiučešće muškaraca u zagovaranju rodne ravnopravnosti, demokratije i ljudskih prava s posebnim fokusom na procese kulturne i institucionalne depatrijarhalizacioje, što je jedan od temeljnih feminističkih zadataka. Na talasima ideje da je feminizam emancipatorandruštveni pokret, kojem se širom svijeta na različite načine ženama aktivistkinjma pridružuju i muškarci, Nikola Vučić u video-podcastima sa svojim sagovornicima razgovara o problemima patrijarhalne kulture.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »