„Mentalno zdravlje u svijetu nejednakosti“

Konferencija povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja za 2021. godinu, u čijem fokusu će biti tema „Mentalno zdravlje u svijetu nejednakosti“  biće održana u petak 08. 10. 2021. godine u hotelu „Hills“ Sarajevo- Kongresni centar, sa početkom u 10:00 sati. Cilj konferencije je skrenuti pažnju javnosti na pitanja koja odražavaju nejednakosti u mentalnom zdravlju na lokalnom i globalnom nivou.

Predstavnik Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez, direktorica na Projektu mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini Dženita Hrelja Hasečić i rukovodilac zdravstvenog sektora pri Ambasadi Švicarske Laurent Ruedin obratiće se prisutnim novinarima.

Siromaštvo kao i druge nejednakosti u direktnoj su vezi sa mentalnim zdravljem. U proteklih 18 mjeseci pandemija COVID -19 dodatno je naglasila učinke nejednakosti na zdravstvene ishode i nijedna država, koliko god bogata bila, nije u potpunosti spremna za to.

„Pandemija je uticala i nastavit će uticati na ljude, svih dobi, na mnogo načina: putem infekcije i bolesti i ponekad sa smrtnim rezultatima, što donosi žalost preživjelim članovima porodice; kroz ekonomski uticaj, sa gubitkom posla i stalnom nesigurnošću u vezi budućih prihoda, te uz fizičko distanciranje koje već dovodi do društvene izolacije. Ove posljedice postaju još teže za osobe koje već imaju probleme mentalnog zdravlja. Stigma i diskriminacija prema ženama i muškarcima sa mentalnim oboljenjima ne utiču samo na fizičko i mentalno zdravlje tih osoba, stigma utiče i na njihove obrazovne mogućnosti, trenutnu i buduću zaradu i izglede za posao, a utiče i na njihove porodice i voljene osobe. Ova vrsta nejednakosti se ne smije više dozvoliti. Svi moramo odigrati svoju ulogu u rješavanju ovih razlika i osigurati da su osobe sa doživljenim iskustvom mentalnog zdravlja potpuno integrirane u sve aspekte života,“ saopšteno je.

U sklopu programa biće postavljena izložba fotografija i prodajna izložba proizvoda okupacione terapije u mentalnom zdravlju.

Konferencija je organizovana u okviru Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini koji podržava Vlada Švicarske a provodi Institute for population and development  u partnerstvu sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »