Počinje Bookstan! Program prvog dana festivala

Prvog dana osmog po redu Međunarodnog festivala književnosti Bookstan koji počinje , 5. jula, i traje do subote, 8. jula očekuje nas zanimljiv program. Svi događaji prvog dana Bookstana održat će se u unutrašnjoj bašti knjižare Buybook u Radićevoj ulici u Sarajevu, dok će se program Mladog kutka održati u Američkom kutku Sarajevo.

11:00 – Predstavljanje knjige “Strogo praćeni vlakovi” Bohumila Hrabala u razgovoru prevodioca Hasana Zahirovića i Almira Imširevića.

“Strogo praćeni vlakovi” najpoznatiji je roman Bohumila Hrabala, jednog od najznačajnijih čeških književnika. Radnja romana smještena je potkraj Drugog svjetskog rata, a u središtu se nalazi mladi Miloš Hrma, radnik na željeznici. Većinu vremena provodi baveći se svojim ljubavnim životom i strahovima koji ga ne napuštaju, no jednog dana dobit će važnu obavijest – kroz njegovu stanicu uskoro će proći vlak prepun municije, a neko bi na njega trebao baciti eksploziv…

12:00 – Predstavljanje knjige “Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo” Mirjane Drljević u razgovoru autorice i Ivane Golijanin.

Mirjana Drljević autorica je drame “San o Svetom Petru Cetinjskom” igrane u Crnogorskom narodnom pozorištu i javno čitane u Narodnom pozorištu u Beogradu, kao i drame “Suncokreti” izvođene u Narodnom pozorištu Sterija u Vršcu. Njen debitantski roman “Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo”  pobijedio je na prvom konkursu za neobjavljeni roman izdavačke kuće Booka i ušao u najuži izbor za NIN-ovu nagradu 2022. Pripovijetkom “Moj otac” osvojila je prvu nagradu za prozu na regionalnom konkursu časopisa Ulaznica za 2022.

13:00 – Predstavljanje knjige “Polje kruški” Nane Ekvtimishvili u razgovoru autorice i Ivane Golijanin.

Nana Ekvtimishvil gruzijska je spisateljica i režiserka. Tinejdžerske godine obilježili su joj turbulentni politički događaji i demonstracije što je ostavilo traga na njenom stvaralaštvu. Romanom “Polje kruški”2021. godine našla se u izboru za Međunarodnog Bookera. Sjajno napisan, “Polje kruški” potresan je, a u isto vrijeme roman koji budi nadu u dobrotu i istinsko prijateljstvo koje ruši granice. Dobitnica je nagrade Srce Sarajeva za film U procvatu u kategoriji Najbolji film.

14:30 – Predstavljanje knjige “Ona koja ostaje” Rene Karabaš u razgovoru autorice i Senke Marić.

Rene Karabaš pseudonim je Irene Ivanove, bugarske spisateljice, scenaristice, pozorišne rediteljice i glumice. Njen debitantski roman “Ona koja ostaje” u Bugarskoj je  bio nominiran za nagrade Peroto i Roman godine, a njim je osvojila prestižnu književnu nagradu Elias Canetti. U osnovi priče “Ona koja ostaje” je surovi Kanon Leke Dukađinija – složeni sistem tradicionalnih zakona koji se i danas poštuje u nekim izoliranim mjestima na Balkanu.

16:00 – Predstavljanje knjige “Šušanj” Almina Kaplana u razgovoru autora i Ismeta Prcića.

Šušanj je knjiga sa prigušivačem. Sve je svedeno na najniži ton, htijenje i nastojanje da se na zgarištu srušene kuće načini nova ne uspostavlja više od minimuma posla i razgovora. (…) Nema junaštva, nema patriotizma, nema patetike, nema ni ljubavi, puka tjelesnost, sve je golo kao glog ujesen. Nema izgrađenih likova, likovi su prigušeni, prigušeno je i kad u bijednoj kuhinji bijedno cvrči maslo i “lombraju sudi“. I cvrčci i automobili su pod prigušivačem, prigušeni su daidžini dnevnici, sjećanje na spuštanje na Mjesec, radost je neznana i u sadašnjosti sela i u sarajevskim uspomenama. Sve je pod prigušivačem, i dan i noć, pod prigušivačem su i šušnjevi, i onaj što ga puzanjem čini zmija, koji se inače ne čuje, ali je svejedno prigušen.

Sinan Gudžević

OTVARANJE FESTIVALA

18:00 – Predstavljanje knjige “Imaginarni Balkan” Marije Todorove u razgovoru autorice i Senadina Musabegovića.

Marija Todorova je Gutgsell profesorica emerita historije na Univerzitetu u Illinoisu, Urbana‑Champaign. Autorica je mnogih knjiga, no njeno kapitalno djelo je “Imaginarni Balkan”, knjiga prevedena na više od 15 jezika. Dobitnica je nagrada: Fondacije Guggenheim, Instituta za napredne studije u Berlinu, Nacionalnog humanističkog centra, Centra Woodrow Wilson, Instituta za društvene nauke u Beču. Dobitnica je počasnih diploma Evropskog univerzitetskog instituta u Italiji, Univerziteta u Sofiji i Univerziteta Panteion u Grčkoj. Dobila je Nagradu za izuzetan doprinos slavističkim, istočnoevropskim i evroazijskim studijama (2022) i izabrana je za članicu Američke akademije nauka i umjetnosti (2022).

20:30 – Predstavljanje albuma “Sin pustinje” Ahmeda Burića. “Sin pustinje”, nastao kao spoken word album u suradnji s muzičarom, kompozitorom i producentom Damirom Imamovićem i drugim suradnicima (Ivan Mihajlović, Toni Kitanovski, Benjamin Drijenčić, Nenad Kovačić i Goran Milošević), nudi slušatelju mnoštvo mogućnosti. Možemo ga slušati kao soundtrack za imaginarni – primjerice bosanski – film Wima Wendersa za koji je Ry Cooder napisao znalačku popratnu muziku. Ili kao pomalo neočekivan nastavak važnog rukavca jugoslavenskog rocka (A. Dedić, D. Rundek, J. Stojaković, T. Pengov itd). Ili možda kao svojevrsnu repliku albumu “Lion For Real” Allena Ginsberga iz 1990. na kojem je slavni producent Hal Willner okupio skupinu poznatih jazz muzičara (Marc Ribot, Bill Frisell, Arto Lindsay i drugi).

U program će učestvovati Ahmed Burić, Damir Imamović, Toni Kitanovski i Ivan Mihajlović.

PROGRAM MLADOG KUTKA

Američki kutak Sarajevo

12:00 – “Čudesni svijet” i “Mali tigar”, Vesna Mišanović. Događaj moderira Anela Hakalović

13:00 – “Najusamljenija ajkula u moru”, John Freeman. Događaj moderira Amra Mutapčić-Čengić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »