Modul Memorije 2023/Predstava “Brašno u venama”

Posljednji program 28. izdanja Modula Memorije, koji je zatvoren 9. maja u Narodnom pozorištu Sarajevo, gostovanjem kultne slovenačke grupe Laibach, bit će održan u petak, 7. jula, predstava „Brašno u venama“ koja će igrati u Fondu Memorijala na Kovačima.

„Brašno u venama“ je koprodukcijska predstava Sarajevskog ratnog teatra SARTR i Scene MESS, a čija premijera je bila 2015. godine. Reditelj predstave je Boris Liješević, a glumački ansambl čine: Kaća Dorić, Miki Trifunov, Izudin Bajrović, Admir Glamočak, Selma Alispahić i Jasenko Pašić.

Navodeći kako je “Brašno u venama“ komad o porodici koju je rat rasuo po svijetu, a koja se poslije više od 20 godina susreće u jednom gradu, jednom stanu, jednoj noći, režiser predstave Boris Liješević naglasio je da su ljudska prošlost i traume postale pogled na svijet, način razmišljanja i obrazac ponašanja. “Na Balkanu gdje ratovi kreiraju historiju, geografiju, ekonomiju, kulturu, politiku, obrazovanje, trauma postaje nacionalno blago, identitet, političko sredstvo, tradicija, vaspitanje. Ovo je drama na koju su njeni junaci čekali decenijama. Drama povratka, susreta, progovaranja, krivice, prevazilaženja, raspleta i na kraju pomirenja“, istakao je Liješević te dodao da na Balkanu pomirenje postaje prijetnja jer zahtijeva suočenje, prihvatanje i otvaranje nove i nepoznate stranice.

Predstava „Brašno u venama“ je dijelom programa Dana Kantona Sarajevo, a igranje predstave je organizovano u saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Ulaz na predstavu je slobodan.

Sve aktivosti J.U. MES možete pratiti putem Facebook i Instagram profila Festivala MESS, te na web stranici Festivala MESS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »