Bogat program drugog dana 13. Međunarodnog simpozija „Muzika u društvu“

Program drugog dana 13. Međunarodnog simpozija „Muzika u društvu“, koji traje od 7. do 10. decembra 2022. godine, bit će upriličen na Univerzitetu u Sarajevu – Muzičkoj akademiji, Gazi Husrev-begovoj biblioteci i Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu.

Nakon radionice priznatog muzikologa Benjamina Knysaka na Muzičkoj akademiji, na temu „Muzička štampa i muzikolog: Mogućnosti i studije slučaja”, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci će biti upriličene dvije radne sjednice. U sklopu sesije „Etnomuzikološke studije o muzici u regiji“ svoja istraživanja će predstaviti  Damir Imamović, Zorana Guja, Maja Radivojević, Zdravko Drenjančević, Ivana Paula Gortan-Carlin, a u ulozi moderatorice naći će se Jasmina Talam. Sjednica „Historiografski pogledi na muziku u regiji“, koju će moderirati Fatima Hadžić, radove će izložiti Tatjana Čunko, Lucija Konfic i Tatjana Mrđa.

Drugi dio programa drugog festivalskog dana, koji će se održati u Svečanoj sali Rektorata UNSA, otvorit će plenarno predavanje Amre Bosnić, vanredne profesorice na Univerzitetu u Sarajevu – Muzičkoj akademiji, koje će se održati u 15:00 sati. Tema njenog izlaganja je „Simfonizam u Bosni i Hercegovini između socijalističkog svjetonazora i subjektivnog pogleda na svijet”.

Univerzitet u Sarajevu ugostit će i dvije konferencijske radne sjednice. U sklopu sesije „Savremena pitanja muzičke edukacije“ svoja istraživanja će predstaviti Nerma Hodžić-Mulabegović, Senad Kazić, Katarina Zadnik, Valida Akšamija-Tvrtković, Nermin Ploskić, Snježana Dobrota i Marija Matoković, a u ulozi moderatorice naći će se Merima Čaušević. Pod okriljem sjednice posvećene muzici u Sarajevu pod opsadom (1992-1995), koju će moderirati Sarina Bakić, svoje radove će prezentovati Amila Ramović, Petra Hamer i Aida Adžović.

Ovogodišnje izdanje Simpozija proteći će u slavljeničkoj atmosferi, u znaku obilježavanja 25 godina od osnivanja Muzikološkog društva. Ovim će povodom će od 18:30 sati biti priređena i svečana sjednica na kojoj će biti obilježeno 25 godina rada Muzikološkog društva koje se u proteklom periodu pozicioniralo kao jedan od temeljnih i najrelevantnijih nosilaca nauke o muzici u Bosni i Hercegovini. Osnivači Društva, sadašnji članovi, te aktuelno rukovodstvo retrospektivno će sagledati dosadašnja dostignuća i doprinos, ali i razmotriti buduće perspektive u skladu sa savremenim naučnim i društvenim tokovima.

O značaju ovog jubileja govorit će Mirza Dautbašić (prorektor za naučnoistraživački rad Univerziteta u Sarajevu), Tamara Karača Beljak (prorektorica za umjetnost, umjetničkoistraživački rad, kulturu i sport Univerziteta u Sarajevu, redovna profesorica Univerziteta u Sarajevu – Muzičke akademije, potpredsjednica Muzikološkog društva, osnivačica Muzikološkog društva), Amila Ramović (predsjednica Muzikološkog društva, vanredna profesorica Univerziteta u Sarajevu – Muzičke akademije), Ališer Sijarić (redovni profesor i dekan Univerziteta u Sarajevu – Muzičke akademije)Senad Kazić (redovni profesor Univerziteta u Sarajevu – Muzičke akademije, predsjednik Skupštine Muzikološkog društva, predsjednik Muzikološkog društva, osnivač Muzikološkog društva), Fatima Hadžić (vanredna profesorica Univerziteta u Sarajevu – Muzičke akademije, članica Upravnog odbora Muzikološkog društva, predsjednica Muzikološkog društva), Branka Vidović (muzička teoretičarka i pedagoginja, osnivačica Muzikološkog društva), Maja Baralić-Materne (etnomuzikologinja, urednica muzičkog programa na BH Radio 1, članica Upravnog odbora Muzikološkog društva, osnivačica Muzikološkog društva).

Sve aktivnosti planirane pod okriljem 13. Međunarodnog simpozija “Muzika u društvu” otvorene su za javnost, a konferencijske sjednice moći će se pratiti i online na YouTube kanalu MD FBiH, te putem Zoom platforme (Topic: 13th Musicological Symposium “Music in Society”; link:  https://us02web.zoom.us/j/86474879374. Zbornik sažetaka 13. Međunarodnog simpozija “Muzika u društvu” dostupan je za računare, telefone i tablete na sljedećem linku na web stranicama Muzikološkog društva FBiH i Univerziteta u Sarajevu – Muzičke akademije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »