Treći dan 13. Međunarodnog simpozija „Muzika u društvu“:
Program u Gazi Husrev-begovoj biblioteci i Zemaljskom muzeju BiH

Program trećeg dana 13. Međunarodnog simpozija „Muzika u društvu“, koji traje od 7. do 10. decembra 2022. godine, bit će upriličen na Univerzitetu u Sarajevu – Muzičkoj akademiji, Gazi Husrev-begovoj biblioteci i u Zemaljskom muzeju BiH.
Na Univerzitetu u Sarajevu – Muzičkoj akademiji će biti upriličena radionica eminentne muzikologinje Daniele Castaldo koja će govoriti o Međunarodnom direktoriju muzičke ikonografije (RIdIM), nakon čega će uslijediti dvije radne sjednice u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. U sklopu sjednice „Muzika, popularna kultura i društvo“, koju će moderirati Timur Sijarić, svoje naučne perspektive ponuditi Samuel Murray, Marc Brooks i Marcel Bouvrie. Različita umjetnička istraživanja u muzici predstavit će Bruno Pereira, Marco Conceição, Mário Azevedo, Nuno Pinto, Hedy Hurban i Oliver Rudland, dok će se u ulozi moderatorice naći Amila Ramović.

Dio programskih aktivnosti a bit će upriličene u Zemaljskom muzeju BiH. Ova institucija ugostit će dvije radne sjednice kojim će prethoditi vođeni obilazak muzeja uz posjetu izložbi „Sevdalinka – slika, riječ i zvuk“ koju će posjetiteljima predstaviti Nirha Efendić, autorica izložbe i kustosica za usmenu poeziju na Odjeljenju za etnologiju Zemaljskog muzeja BiH.

U sklopu radne sjednice „Prilozi istraživanju muzike u razmeđu 19. i 20. stoljeća“, svoja istraživanja će predstaviti José Miguel Pérez Aparicio, Vjera Katalinić, Darina Svobodova i Timur Sijarić, a u ulozi moderatorice naći će se Sanja Kiš Žuvela. Sjednica „Koncepti drugosti u muzičkim praksama“, koju će moderirati Damir Imamović, radove će izložiti Mojca Piškor i Jelka Vukobratović, Tanya Merchant, Lorane Prévost, David Chu i Nico Schüler.

Program trećeg dana 13. Međunarodnog simpozija „Muzika u društvu“ bit će zaokružen koncertom ansambla Etnoakademik, koji djeluje pri Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Ovom prilikom će nastupiti Zanin Berbić (vokal i saz), Alma Subašić (vokal) i Damir Galijašević (harmonika).

Sve aktivnosti planirane pod okriljem 13. Međunarodnog simpozija “Muzika u društvu” otvorene su za javnost, a konferencijske sjednice moći će se pratiti i online na YouTube kanalu MD FBiH, te putem Zoom platforme (Topic: 13th Musicological Symposium “Music in Society”; link:  https://us02web.zoom.us/j/86474879374. Zbornik sažetaka 13. Međunarodnog simpozija “Muzika u društvu” dostupan je za računare, telefone i tablete na sljedećem linku na web stranicama Muzikološkog društva FBiH i Univerziteta u Sarajevu – Muzičke akademije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »