Predstavljene finalne aktivnosti projekta „Muzički kamp za mlade virtuoze“

Na Univerzitetu u Sarajevu – Muzičkoj akademiji danas je održana konferencija za novinare povodom realizacije završne faze projekta „Muzički kamp za mlade virtuoze“. Tim povodom predstavnicima medija su se obratili umjetnička direktorica projekta, violinistica dr. YeonJu Jeong (MAS), dirigent mr. Fuad Šetić (MAS), šefica Centra za muzičku edukaciju Univerziteta u Sarajevu – Muzičke akademije dr. Nerma Hodžić-Mulabegović, dekan Muzičke akademije mr. Ališer Sijarić, načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović, predstavnica Ambasade Republike Slovačke u BiH Lucia Balažova, predstavnik Ambasade Republike Slovenije u BiH dr. Zvone Žigon, te prorektorica za umjetnost, umjetničkoistraživački rad, kulturu i sport Univerziteta u Sarajevu dr. Tamara Karača Beljak.

Dr. Hodžić-Mulabegović se osvrnula na inicijalne korake projekta i podsjetila da je „Muzički kamp za mlade virtuoze“ platforma za mlade umjetnike iz cijele Bosne i Hercegovine, koja im omogućava zajedničko učenje i sviranje, kao i stvaranje ličnih i profesionalnih veza kroz zajedničko muziciranje. Okosnicu Muzičkog kampa čini kamerni gudački orkestar koji je kroz intenzivne edukativno-umjetničke radionice pripremio ciklus od četiri virtuozna koncerta „Četiri godišnja doba“ (A. Vivaldi). U proteklih godinu dana, u sklopu projekta održan je niz majstorskih radionica sa najtalentovanijim mladim muzičarima osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta iz osnovnih i srednjih muzičkih/glazbenih škola svih dijelova Bosne i Hercegovine. Nakon niza radionica u 27 muzičkih škola iz 12 gradova, te finalne audicije, odabrano je 16 najtalentovanijih mladih muzičara koji će od 10. do 19. decembra u Sarajevu imati orkestarsku majstorsku radionicu, sa prof. YeonJu Jeong i drugim predavačima, a koja će na kraju rezultirati organizacijom dva cjelovečernja koncerta.

Prvi koncert će se održati u subotu, 17. decembra 2022. godine, u Zemaljskom muzeju BiH u 18:00 sati, a drugi dan kasnije, 18. decembra, u Katedrali Srca Isusova u 19:30 sati. Koncertima će prethoditi generalna proba otvorena za javnost, čija je realizacija planirana za petak, 16. decembar, u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” od 17:00 sati.

Dekan MAS mr. Ališer Sijarić je podsjetio na važnost pravovremenog prepoznavanja i ulaganja u muzičke talente jer je to jedini način izgradnje vlastitog umjetničkog glasa koji je osnov svakog društva. Istakao je da su kamp i koncerti, kao sami vrh ledenog brijega neumornog višemjesečnog rada,  uspjeli povezati mlade ljude.

Dr. YeonJu Jeong osvrnula se na inicijalnu ideju projekta. Istakla je da je jako važno da se stvori infrastrukturni temelj za razvoj mladih muzičara i da je vrlo značajno da upoznaju jedni druge, da zajedno sviraju, sarađuju, druže se i motiviraju jedni druge.

Jedan od ključnih nosilaca projekta, mr. Fuad Šetić osvrnuo se na audicije, aktivnosti kampa i proces pripreme predstojećih koncerata. Podsjetio je da je projekat okupio fantastične mlade talentirane muzičare koji već pet dana, uz predavače violinisticu dr. YeonJu Jeong  i mr. Lorenu Milinu, violisticu mr. Tatjanu Romanić, te violončelisticu dr. Belmu Alić, prisustvuju intenzivnim probama i pripremama događaja visokog umjetničkog i estetskog nivoa.

Načelnik dr. Hasan Tanović istakao je da Općina Novo Sarajevo kontinuirano pruža podršku kulturnim radnicima i manifestacijama, te da u svom budžetu značajna sredstva izdvajaju kako bi se poboljšali uslovi za rad inicijativama od kulturnog značaja. Naglasio je izuzetan značaj ovog projekta koji je kroz muziku povezao mlade talente iz cijele države i na taj način, u kontekstu kompleksne političke situacije, doprinio njenoj integraciji. Osim toga, podsjetio je da je važno prepoznati svaki talenat, izvući ga iz mase, ponuditi mu odgovarajuću edukaciju i prezentirati široj javnosti.  

Predstavnica Ambasade Republike Slovačke u BiH Lucia Balažova istakla je da je slovačkoj ambasadi jedan od prioriteta podrška projekta koji podržava i povezuje talentirane mlade ljude bez obzira na njihov nacionalni i religijski identitet i socijalni status, što ostvaruje „Muzički kamp za mlade virtuoze“. Balažova je izrazila zadovoljstvo da Slovačka Ambasada i Slovak Aid imaju priliku pružiti podršku ovom projektu kao inicijativi koja promovira ne samo umjetnost, nego i multietnicitet kao blago Bosne i Hercegovine i Evrope. Izrazila je i zadovoljstvo što će ovom prilikom biti predstavljeno djelo iz opusa najznačajnijeg slovačkog kompozitora Eugena Suchoňa.

U ime ambasade Republike Slovenije u BiH obratio se dr. Zvone Žigon koji je sa zadovoljstvom najavio koncert koji će biti održan povodom Dana državnosti Republike Slovenije, u subotu, 18. decembra, u Katedrali Srca Isusova. Iskoristio je priliku i da pohvali inicijativu nosilaca projekta i njihovu misiju promocije kulture koja ujedinjuje mlade i koja ih ujedinjuje. Naglasio je važnost glavne ideje projekta, a to je povezivanje mladih muzičara iz oba entiteta ujedinjenih u ideji muzike koja se širi i potvrđuje da su sve barijere fiktivne.

Prorektorica dr. Karača Beljak istakla je da Odjel za umjetnost, umjetničkoistraživački rad, kulturu i sport UNSA nastoji senzibilizirati javnost BiH, pa čak i akademsku zajednicu za ono što jesu umjetnički dopirnosi u podizanju kvalitete života društva. Osvrnula se na dugogodišnju saradnju s nosiocima ovog projekta i naglasila da ostvareni rezultati mogu poslužiti kao putokaz sličnim inicijativama.

Projekt vode i realiziraju umjetnička direktorica projekta, dr. YeonJu Jeong (MAS), dirigent, mr. Fuad Šetić (MAS), Univerzitet u Sarajevu – Muzička akademija – Centar za muzičku edukaciju, šefica Centra dr. Nerma Hodžić-Mulabegović, Udruženje za istraživanje umjetnosti „Artes“ (na čelu s predsjednikom mr. Fuadom Šetićem i zamjenicom predsjednika dr. YeonJu Jeong), UNSA – Odjel za umjetnost, umjetničkoistraživački rad, kulturu i sport, prorektorica prof. dr. Tamara Karača Beljak.

Koncerti se realiziraju u okviru Koncertne sezone MAS i manifestacije Svečani decembarski dani Univerziteta u Sarajevu uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općine Novo Sarajevo, Ambasade Republike Slovačke u BiH, Ambasade Republike Slovenije u BiH. Partner projekta je  JU Srednja muzička škola Sarajevo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »