Otvorena proba kao uvertira za dva koncerta polaznika Muzičkog kampa za mlade virtuoze

U Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” sinoć je održana otvorena proba Muzičkog kampa za mlade virtuoze kao uvertira za dva koncerta. Prvi koncert će se održati u Zemaljskom muzeju BiH, danas  u 18:00 sati, a drugi sutra, 18. decembra, u Katedrali Srca Isusova u 19:30 sati.

“Muzički kamp za mlade virtuoze” je platforma za mlade umjetnike iz cijele Bosne i Hercegovine, koja im omogućava zajedničko učenje i sviranje, kao i stvaranje ličnih i profesionalnih veza kroz zajedničko muziciranje. Okosnicu Muzičkog kampa čini kamerni orkestar koji je kroz intenzivne edukativne radionice pripremio ciklus od četiri virtuozna koncerta “Četiri godišnja doba” (Antonio Vivaldi). Na programu će se naći i djela slovenačkog kompozitora Alde Kumara i jednog od najznačajnijih slovačkih kompozitora Eugena Suchoňa.

Uz pratnju orkestra Muzičkog kampa za mlade virtuoze, kao solisti će nastupiti Luka Petrović (JU OMŠ “Vlado Milošević”, Banja Luka; klasa: Jovanka Roćenović, prof.), Sara Brkić (Srednja glazbena škola Ljubuški; klasa: Emina Džanović, prof.), Aida Rešidbegović (JU SMŠ “Čestmir Mirko Dušek”, Tuzla; klasa audicija: Jasmina Šehanović, prof; klasa kamp: Maida Habibović, prof.) i Lamija Šišić (JU OMŠ Tuzla; klasa: Marija Milenković, prof.)

Ulaz na koncerte je slobodan.

Projekt “Muzički kamp za mlade virtuoze” iniciralo je Udruženje istraživanje umjetnosti “Artes” u suradnji sa Centrom za muzičku edukaciju Univerziteta u Sarajevu – Muzičke akademije i Odjela za umjetnost, umjetničkoistraživački rad, kulturu i sport Univerziteta u Sarajevu, a realizira se uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općine Novo Sarajevo, te ambasade Slovačke Republike u BiH i Republike Slovenije u BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »