Znakovito, izložba Miodraga Spasojevića Štrike u Zvonu

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono sa zadovoljstvom vas poziva na otvaranje izložbe dizajna pod nazivom “Znakovito” grafičkog dizajnera Miodraga Spasojevića Štrike kojom će autor obilježiti trideset godina profesionalnog dizajnerskog rada.
Izložba će biti otvorena u galeriji Zvono (Obala Maka Dizdara 10) u petak, 7. decembra u 21:00. Istog dana u 13:00 sati za predstavnike/ce medija organizujemo razgovor s autorom i snimanje postavke.

Pisanje godina načinom na koji nailazite obilazeći spomenike kulture ili listajući literaturu o pisanim spomenicima civilizacije, podsjeća vas i upozorava da pred sobom imate ozbiljno štivo! Pronaći u tom povijesnom miljeu inspiraciju za LOGO svoje izložbe razumjevam kao rafiniranost dizajnera Miodraga Štrike u kreiranju logotipa.

Izložba trideset godina dizajnerskog života sažetih u prezentaciju trideset logotipa, izboru iz respektabilnog opusa, dobila je svoj logo u maniru koji upućuje na već poznatu prefinjenu profesionalnost M.S. Štrike. Logo, ako ga razumijemo kao likovni sažetak predstavljanja subjekta koji učestvuje u javnom životu i na bilo koji način treba imati značaj u javnosti, najkraće rečeno jeste jedna od delikatnijih disciplina u dizajnu. Minimalnim likovnim sredstvima reći takve sadržaje i učiniti subjekta prepoznatljivim u tom mnoštvu, jeste majstorstvo dizajna, koje, u najboljim slučajevima počiva upravo na rafiniranosti dizajnera.

Kontinuitet tog rada u periodu od dvije-tri godine pred rat, tokom opsade Sarajeva, neposredno nakon rata i sve do sada, bio je moguć isključivo zahvaljujući njegovoj afirmaciji u oblasti serioznih dizajnerskih  tema. Ovom prigodom bih istakao priznanje koje je dobio uvrštavanjem u svjetski prestižnu knjigu Yasaburo Kuwayame “Trademarks and Logotipes in World”!

 

Slobodan Samardžić Sam, decembar, 2018

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »