Ženski sud – feministički pristup pravdi

Žene u Crnom u suradnji sa Fondacijom  CURE i Grad Sarajevo pozivaju vas na javnu prezentaciju:

 Ženski sud – feministički pristup pravdi

U ponedjeljak, 09.12.2019. sa početkom u 12.00 sati Sala Gradskog vijeća  Vijećnica  Sarajevo

 Na javnoj prezentaciji Ženskog suda, koji predstavlja feministički pristup pravdi govorit će Doc.dr. Jelena Gaković (Filozofski fakultet, Sarajevo) o važnosti kulturi sjećanja žena. Obratit će nam se članice Organizacionog odbora ŽS: Staša Zajović, Mira Vilušić, Jadranka Miličević i pojasniti šta predstavlja Ženski sud i historiju procesa organizovanja Ženskog suda.

Nakon uvodnog obraćanja bit će upriličen dokumentarni film Ženski sud – feministički pristup pravdi u režiji Filipa Markovinovića, u produkciji Žena u crnom.

Na javnoj prezentaciji svjedokinje i saradnice iz BiH, Republike Hrvatske, Republike Srbije i Crne Gore će govoriti o svom iskustvu sa Ženskog suda održanog u Sarajevu.

 Prvi Ženski sud na teritoriji Evrope, održan je u Sarajevu, od 07. do 10. maja 2015. godine, u organizaciji 10 ženskih grupa sa prostora bivše Jugoslavije (Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa i  Fondacija Cure, Sarajevo, Bosna i Hercegovina; Centar za žene žrtve rata  i Centar za ženske studije, Zagreb, Republika Hrvatska; Centar za žensko i mirovno obrazovanje Anima, Kotor, Crna Gora; Savet za rodnu ravnopravnost, Skopje, Makedonija; Ženski lobi, Ljubljana, Slovenija; Centar za ženske studije i Žene u crnom, Beograd, Republika Srbija).

Na Ženskom sudu koji je održan u Sarajevu, 36 svjedokinja iz svih zemalja bivše Jugoslavije svjedočilo je u pet sesija o svim vrstama nasilja, nepravdi, zločina, kako u ratnom tako i poslijeratnom periodu. Ženskom sudu je prisustvovalo više od 500 osoba iz svih zemalja bivše Jugoslavije, ali i iz: Argentine, Alžira, Palestine, Izraela, SAD, Španije, Italije, Švedske, Austrije, Belgije, Velike Britanije, itd.

Završni događaj u Sarajevu nije bio kraj procesa, već naprotiv, podsticaj da se iz feminističke perspektive nastavi sa kreiranjem novih modela pravde. Nakon događaja u Sarajevu nastavljen je proces ŽS organizovanjem mnoštva aktivnosti o kojima će biti reči i na ovom susretu, koji organizuju: Žene u crnom i Centar za ženske studije iz Beograda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »