Zaštita i promocija prava žena i djevojčica u Bosni i Hercegovini

“Žene u BiH i dalje su nezastupljene u raznim domenima, u rasponu od politike do javnog života,medija, donošenja odluka i naročito biznisa”, zaključeno je danas na konferenciji u organizaciji Ženske mreže BiH kojom je ujedno i obilježeno deset godina djelovanja ove mreže na zaštiti i promociji prava žena i djevojčica u Bosni i Hercegovini.
Na konferenciji je razgovarano o svakodnevnim izazovima s kojima se žene i djevojčice susreću i kako ih
riješiti, te promovisana NULTA tolerancija na nasilje nad ženama i djevojčicama. Istaknuta je potreba
zaustavljanja femicida, ostvarivanja ekonomskih prava žena, zaustavljanje dječijih brakova, ostvarivanja
političkih prava žena, zalaganje za pravo na kvalitetno obrazovanje bez diskriminacije, ostvarivanje seksualnih i reproduktivnih prava, ostvarivanje jednake plate za isti posao, kao i kreiranje ravnopravnog društva za sve žene s posebnim fokusom na marginalizovane i manjinske grupe žena.
Evropska unija snažno pruža podršku jačanju i poštivanju ljudskih prava u BiH, s posebnim fokusom na jačanje i zaštitu prava žena u BiH, a projekat “Ženska prava – Agenda za pozitivne promjene” je samo jedan od mnogobrojnih projekata koje finansira Evropska unija.
Gianluca Vannini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u BiH istakao je da se predanost Evropske unije rodnoj ravnopravnosti ne zaustavlja na njenim granicama i da Evropska unija ima ženska ljudska prava i rodnu ravnopravnost u srži svih vanjskih politika.„Cilj rada EU u svijetu općenito, a posebno u BiH, jest puna rodna ravnopravnost između muškaraca i žena. To bi značilo društvo u kojem se žene gledaju i tretiraju kao jednake kolegice, zarađuju jednake plate za isti rad kao i njihove muške kolege, svijet u kojem prava djevojčica i žena traže, cijene i poštuju svi i gdje je svako u stanju ispuniti svoj potencijal i pridonijeti poštenijem i pravednijem društvu. To je pitanje socijalne pravednosti i učinkovitosti,“ rekao je Vannini.
Snježana Mirković, predsjednica Udruženja „Romani Ćej“ Prnjavor, koja je ujedno i članica Ženske mreže BiH osvrnula se posebno na probleme s kojima se suočavaju Romkinje u ostvarivanju svojih prava.
„Ne možemo govoriti o ravnopravnom tretmanu ukoliko jedna djevojčica Romkinja ne završi osnovno obrazovanja samo zato što je Romkinja; ukoliko policija ne izađe na uviđaj kada Romkinja trpi nasilje i kažu to su samo romska posla, ili kada je ugovoreni brak u pitanju, pa kažu, to je romska tradicija; kada se zakoni koji osiguravaju ravnopravnost spolova u BiH ne implementiraju i ne tretiraju na žene Romkinje. Ovo je samo nekoliko primjera, a ima ih jako mnogo, koji potvrđuju da u BiH itekako ne uvažavamo svi ista prava,“ istakla je Mirković.
Konferencija se realizuje u sklopu projekta “Ženska prava – Agenda za pozitivne promjene”, koju finansira Evropska unija, a realizuje Fondacija CURE (CURE) i Fondacija za osnaživanje žena (FWE) i u sklopu projekta Institucionalna podrška Ženskoj mreži BiH“ koju podržava TRAG Fondacija iz Beograda

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »