“Vakcine su sigurne, vakcine spašavaju živote!”

U Sarajevu je održan Prvi simpozij „Imunizacija u svakodnevnom praktičnom radu“ u organizaciji Centra za nastavnu i naučno-istraživačku djelatnost JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo i Zavoda za javno zdravstvo FBiH u saradnji UNICEF-om BiH i Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Kroz niz predavanja i diskusija ugledni stručnjaci i stručnjakinje prezentirali su aktuelne probleme i mogućnosti poboljšanja imunizacije, jedne od najznačajnijih javnozdravstvenih preventivnih aktivnosti, u svakodnevnom stručnom radu utemeljenom na relevantnim naučnim i stručnim spoznajama.

“Vjerujemo da će nam svima ovaj simpozij biti stručno koristan, isto tako smatramo vrlo bitnom i mogućnost direktne komunikacije, razmjene misli i druženja u kolegijalnom i srdačnom

okruženju kako bismo zajedno obogatili, osvježili i unaprijedili postojeća znanja”, kazao je na otvaranju prof. dr. sc. Lutvo Sporišević, pedijatar i član organizacionog odbora Simpozija namijenjenog liječnicima pedijatrima, liječnicima obiteljske/porodične te školske medicine, specijalistima epidemiolozima, doktorima medicine i medicinskim sestrama-tehničarima.

“Imunizacija je javno dobro. Jedna od najefikasnijih i najsveobuhvatnijih strategija koja prevenira bolest i nad kojom moramo kontinuirano bditi i voditi računa da ostane u visokom procentu. S jedne strane kao zdravstveni profesionalci, a s druge strane kao društveno odgovorni građani BiH koja je u bivšoj Jugoslaviji bila jedna od republika koja je mogla da se ponosi sa izuzetno visokim procentom imunizirane djece”, kazala je Vildana Doder iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Voditeljica Službe za promociju zdravlja i edukaciju u Zavodu za javno zdravstvo FBiH prof. dr. Aida Ramić-Čatak, istaknula je važnost dobre komunikacije i dobre koordinacije te kazala kako je ovaj Simpozij “okupljanje prijatelja zdravlja djece”:

“Cilj vakcinacije je jačanje i podizanje kolektivnog imuniteta, a efikasna javnozdravstvena komunikacija je naša vakcina za prevazilaženje neznanja i neinformisanosti. Nadam se da će ovaj skup biti pokretač našeg jačeg glasa jer kao jedan glas možemo učiniti mnogo više nego da djelujemo pojedinačno”, kazala je  prof. dr. Ramić-Čatak, a direktorica direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS prof. dr. Aida Pilav istaknula je važnost kontinuirane edukacije zdravstvenih profesionalaca.

Na Simpoziju je potcrtano kako je vakcinacija je jedno od najvećih medicinskih dostiguća 20. vijeka, koja sprječava ili smanjuje pojavu ozbiljnih zaraznih bolesti i njihove komplikacije, od kojih neke dovode do smrtnog ishoda.

“Drago mi je da vidim ovoliki broj učesnica i učesnika koji su zainteresirani za ovu veoma bitnu temu. S radošću smo podržali ideju prof. Sporiševića koji nam je obrazložio potrebu za organiziranjem ovakvog Simpozija, jer svi se moramo uključiti u jednu snažnu kampanju kako bi ojačali proces imunizacije”, kazao je generalni direktor JU Dom zdravlja KS prof. dr. Mehmed Kulić.

Šefica ureda UNICEF-a u BiH dr. Rownak Khan istaknula je kako je ranije radila kao zdravstvena radnica u sektoru javnog zdravlja upravo na imunizaciji, te joj je stoga posebno zadovoljstvo biti na ovakvom Simpoziju:

“Program imunizacije svake godine spašava milione djece diljem svijeta i poboljšava zdravlje svih nas. U BiH je došlo do određenih rezultata, ali ima još mnogo posla da se uradi na tom polju. Prema posljednjim podacima procenat procijepljenosti u BiH je 68 odsto, dok je među marginaliziranom djecom taj procenat samo četiri odsto. Nizak stepen imunizacije znači i pojavu ospica, i samo u prva četiri mjrseca 2019. zabilježeno je više od 700 slučajeva u FBiH. Među oboljelom djecom, njih 92 odsto nije bilo vakcinisano”, kazala je dr. Khan ističući da su među detektiranim razlozima smanjenog procenta obuhvata, nedostatak povjerenja u sistem i sigurnost vakcina.

“Mislim da danas ovdje imamo prave osobe koje će razgovarati sa roditeljima, uputiti ih i dati im informacije i zato je važno da govorimo o tome kako to uraditi na najbolji način”, kazala je dr. Khan i potcrtala opredijeljenost UNICEF-a u podršci programu imunizacije u BiH, kako bi svako dijete bilo imunizirano i dobilo sve vakcine.

Dr. Viktor Olsavszky iz Ureda Svjetske zdravstvene organizacije za BiH kazao je kako je organizacija ovog i sličnih simpozija važna kako bi se zajednički došlo do što boljih rješenja i kako bi se prenijela osnovna poruka:

“Vakcine su sigurne, vakcine spašavaju živote!”

Na Simpoziju je predstavljena i aplikacija “Moj kalendar imunizacije” koja je već neko vrijeme dostupna na Google play i na Apple store i namijenjena je roditeljima i starateljima djece, kako bi im olakšala snalaženje u rasporedu imunizacije, ponudila informacije o vakcinama, bolestima protiv kojih se djeca vakcinišu, kao i najnovije naučne informacije o imunizaciji. Aplikaciju su kreirali Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske u saradnji s UNICEF-om

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »