Zajednički koncert studenata Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu

Zajednički koncert studenata raznih smjerova Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu će biti priređen u ponedjeljak, 7. juna 2021. godine, u 19 sati, u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”  (Sala Srednje muzičke škole Sarajevo) kao dio programa ovogodišnjeg izdanja festivala “Majske muzičke svečanosti”.

Koncert će početi izvedbom djela “Specchio” Luigija Marinara (r. 1972). napisanog za multipercussion duo koji će ovom prilikom činiti Filip Soldat i Roko Radunić, studenti Smjera za udaraljke u klasi van. prof. mr. Davora Marausa. Kompozicija demonstrira tehničke vještine i interakciju interpretatora, što zahtijeva izvođačku preciznost i međusobnu komplementarnost.

Marija Mila Milas, studentica Smjera za flautu u klasi red. prof. mr. Sakiba Lačevića i ass. mr. Mirne Mlikote Dizdarević predstavit će se interpretacijom “Les Folies d’ Espagne” francuskog kompozitora Marina Maraisa (1656-1728). Nukleus ovog fantazijskog djela je “folia”, stari ceremonijalni ples čiji je muzički predložak prisutan u portugalskim i španskim scenskim oblicima iz 15. vijeka. Kao i brojnim baroknim kompozitorima, Maraisu je ovaj melodijski obrazac poslužio kao tema iz koje su se razvile trideset dvije varijacije.

Larisa Lejla Droce, studentica Smjera za violinu u klasi prof. dr. Yeon Ju Jeong i više ass. mr. Lorene Miline, svirat će “Introdukciju i Tarantellu” op. 43 Pabla de Sarasatea (1844-1908) uz klavirsku pratnju umjetničke saradnice mr. Dženane Hadžić. Mirni melanholični uvod gradira u kontrastnu virtuoznu “tarantellu”, karakterno utemeljenu na obliku živahnog narodnog plesa iz južne Italije, čiji je temperament oživljen kroz izraženu energičnost i frenetičnost.

Ovom prilikom će se predstaviti tri kamerna sastava, čiji su članovi tokom protekle akademske godine svirali pod mentorstvom van. prof. dr. Belme Alić i ass. mr. Tamare Arsovski. Prvi ansambl, koji čine Lucija Livajić (klarinet), Ivona Mijatović (violina) i Iva Lazić (klavir), izvest će treći stav ‘Moderato’ iz Trija za klarinet, violinu i klavir Arama Hačaturjana (1903-1978). Utemeljen na uzbekistanskoj narodnoj melodiji i njenim varijacijama, ovaj stav reflektuje “hačaturjansko” muzičko ozračje specifično po rapsodičnosti i ornamentici, proistekloj iz folklorne vokalne prakse kavkaskih zemalja, nekada sovjetskih republika, te istančanog instrumentalnog kolorita. Prvi stav iz “Cantilène et Danse” za violinu, saksofon i klavir Marca Eychennea (r. 1933) koji kroz kohezivnost dionica odiše melodijskom poetikom, interpretirat će Alex Mateescu (violina), Rijad Šarić (saksofon) i Selma Teskeredžić (klavir).

Kao završna tačka koncerta će biti izvedena kompozicija “Mechanicus (Heron from Alexandria)” za flautu, violinu i klavir bosanskohercegovačkog kompozitora i profesora na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu Dine Rešidbegovića (r. 1975) kojom će se predstaviti Sonja Međugorac (flauta), Sara Barbara Bilela (violina) i Esma Babić (klavir). Njegov umjetnički credo baziran je na konceptu “Reductional Music Complexity”, što podrazumijeva muzički sistem oslobođen od tonskih visina, pri čemu na precizno notiranu ritamsku fakturu interpretator mora u datom momentu odrediti tonske visine. Na taj način direktno učestvuje u kompozicionom procesu, pa se intenzivira odnos kompozitor-interpretator.

Shodno epidemiološkim mjerama i naredbama nadležnih institucija, broj posjetilaca će biti ograničen. Ulaz na koncert je besplatan uz obaveznu rezervaciju koju je moguće izvršiti telefonom na 062 204 906 ili e-mailom: koncertna.sezona@mas.unsa.ba. S obzirom na pomenuta ograničenja, ovaj događaj moći će se pratiti uživo putem zvaničnog YouTube kanala Koncertna sezona MAS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »