Za koliko djece je djetinjstvo prekinuto prerano?

Na ovogodišnjem Indeksu o prekinutom djetinjstvu, Bosna i Hercegovina (BiH) zauzima 35. mjesto od ukupno 172 države svijeta. Srbija se nalazi šest mjesta iza, na 41. mjestu, Crna Gora na 44, a Albanija čak na 71. Podatak koji će mnoge iznenaditi jeste da Slovenija, zajedno sa Norveškom, dijeli prvo mjesto među zemljama svijeta u kojima je djetinjstvo najmanje ugroženo.

Save the Children novi izvještaj objavljuje na Međunarodni dan djeteta, upozoravajući ovom prilikom kako je za najmanje 700 miliona djece (jednu četvrtinu svjetske populacije djece) djetinjstvo prerano završilo. Sukobi, rani brakovi, maloljetničke trudnoće, ekstremno nasilje, isključenost iz škole, radna obaveza, neuhranjenost i smrt uskraćuju djeci njihova prava da uče, rastu i razvijaju svoje pune potencijale u sigurnom okruženju.

Podaci, koji su prikupljeni od pouzdanih i poznatih izvora, većinom od UN agencija, pokazuju da su indikatori poput neuhranjenosti djece i broja maloljetničkih trudnoća učinili da Bosna i Hercegovina zauzme nižu poziciju u odnosu na druge evropske zemlje. Važno je naglasiti da prilikom prikupljanja podataka iz kojih je izvršeno rangiranje, za BiH nije bilo moguće koristiti podatke o broju djece koja su izvan obrazovanja, jer takvi podaci za našu zemlju u cjelini ne postoje. BiH je jedna od tek četrnaest zemalja u cijelom svijetu za koje ovaj podatak nije dostupan.

S druge strane, Slovenija koja se našla u samom vrhu ljestvice dokazuje da promišljena odluka da se investira u zdravlje i dobrobit djece može imati veći učinak nego nacionalno bogatstvo – i da je promjena moguća kada dobrobit djece postane prioritet.

„U okviru naše globalne kampanje Svako dijete #bezIZUZETKA u BiH pozivamo vlasti na svim nivoima da osiguraju da svako dijete ima pristup predškolskom obrazovanju, kao temelju razvoja, obrazovanja i ostvarivanja potencijala, da ulažu u svu djecu te da garantuju da će finansijske barijere koje sprečavaju djecu da dobiju kvalitetne osnovne usluge biti uklonjene. Pored obrazovanja, a u vezi sa pokazateljima koji su doveli BiH na 35. mjesto, posebno je važno ulagati u kvalitetne i sveobuhvatne usluge zdravstva i socijalne zaštite, koje bi pozitivno utjecale na smanjenje trendova vezanih za neuhranjenost djece i rane trudnoće kod djevojčica,“ ističe direktorica Save the Children za sjeverozapadni Balkan Andrea Žeravčić.

U izvještaju se takođe kaže da su djetinjstva najviše ugrožena u zapadnim i centralnim afričkim zemljama – najlošije rangiran je Niger, zatim slijede Angola, Mali, Centralnoafrička Republika i Somalija.

Izvještaj donosi i sljedeće podatke:

 

  • Preko 16,000 djece dnevno umre prije nego što napuni pet godina, najčešće od uzroka koji se mogu spriječiti
  • Približno četvrtina od sve djece na svijetu ispod pet godina starosti (156 miliona) ima fizičke i mentalne smetnje u razvoju usljed neuhranjenosti
  • Svako šesto dijete školskog uzrasta širom svijeta trenutno ne ide u školu
  • Konflikt je natjerao jedno od 80 djece da napusti svoj dom
  • 168 miliona djece u svijetu uključeno je u dječiji rad – 85 miliona u štetan rad – što je veći broj od ukupnog broja djece u Evropi (138 miliona)
  • Svakih sedam sekundi u svijetu se uda jedna djevojčica mlađa od 15 godina
  • U svijetu, svake dvije sekunde jedna devojčica rodi dijete

Izvještaj, kao i više informacija dostupni su na endofchildhood.org

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »