Večeras koncert Zagrebačkog puhačkog trija u okviru 17. Majskih muzičkih svečanosti 

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu sa zadovoljstvom najavljuje koncert Zagrebačkog puhačkog trija, renomiranog ansambla sa višedecenijskom tradicijom, koji će se večeras u 19.00 sati održati u Galeriji Bosanskog kulturnog centra KS, u sklopu 17. izdanja Majskog muzičkog festivala.

Dario Golčić (oboa), Bruno Philipp (klarinet) i Žarko Perišić (fagot) izvest će djela bečkih klasičara u obradama za puhački trio, pa će publika čuti uvertiru iz opere Čarobna frula WA Mocarta i Sekstet op. 71, Es-dur L. van Beethovena.

Drugi dio repertoara uključuje djela suvremenih skladatelja, pa će Zagrebački puhački trio izvesti skladbu Rozeta za puhački trio O. Jelaske, Uhodanost za puhački trio Z. Lončarića i Lirsku svitu Ž. Smalys.

Zagrebački puhački trio u dosadašnjem sastavu ( Dario Golčić, oboa; Bruno Philipp, klarinet i Žarko Perišić, fagot) nastavlja dugogodišnju tradiciju komornog puhačkog ansambla koji u Zagrebu kontinuirano djeluje od 1970. godine. Na inicijativu Tria nastale su brojne skladbe, a mnogi hrvatski skladatelji su mu posvetili svoja djela. Osim u Hrvatskoj, ansambl uživa i međunarodnu reputaciju koju je stekao brojnim gostovanjem u Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Bugarskoj, Španjolskoj, Portugalu, Rusiji itd. Ansambl je nagrađivan prestižnim nagradama poput Vatroslava Lisinskog. Nagrada i Nagrada Milka Trnina . U sklopu koncertnog ciklusa Osječke glazbene srijede, Zagrebački puhački trio dobiva nagradu za najbolji nastup u sezoni 2018/2019. Zagrebački puhački trio uz dugogodišnju koncertnu djelatnost snimio je i nekoliko studijskih snimaka uz pratnju hvaljenih kritičara, koji su nominirani za nagradu Porin u kategoriji “najbolje izvedene skladbe hrvatskih skladatelja”. Najnoviji nosač zvuka s djelima suvremenih skladatelja, premijerno izveden i posvećen Zagrebačkom puhačkom triju, a povodom 50. godišnjice Trija, objavljen je krajem 2020. godine u izdanju NOTABENE . Tokom ljeta 2022. godine, trio je imao zapaženu koncertnu turneju u Norveškoj. U pripremi je studijsko snimanje novih djela hrvatskih skladatelja (Lončarić, Rožić, Bergamo, Detoni) za nadolazeći nosač zvuka, čiji je izlazak planiran za 2024/2025. godine.

Ulaz je besplatan.

Informacije o programu 17. Majskog muzičkog festivala dostupne su na: www.mas.unsa.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »