Upoznajte žiri 14. Pravo Ljudski Film Festivala!

Pred nama je 14. po redu izdanje Pravo Ljudski Film Festivala, što znači da ćemo od 27. novembra do 2. decembra ponovo imati priliku u Sarajevu pogledati uzbudljivu i odvažnu selekciju kreativnog dokumentarnog filma – od najnovijih radova mladih reditelja i rediteljica do neprevaziđenih dokumentarnih klasika.

Dio selekcije je, dakako, i takmičarski program extra muros, posvećen filmovima nove generacije autora i autorica koji istražuju granice forme dokumentarnog i eksperimentalnog filmskog izraza.

Selektor programa extra muros je Diogo Pereira, filmski autor i fotograf koji radi na relaciji Lisabon – Sarajevo, a o najboljem filmu takmičarskog programa odlučuje međunarodni žiri u sastavu: Greg de Cuir Jr, Andrés Duque, Adrianna Quena, Ivana Kvesić i Jelena Maksimović.

Na 14. PLJFF dolazi Ivana Kvesić, direktorica omladinskog filmskog festivala Schweizer Jugendfilmtage u Zurichu. Kvesić radi i kao selektorica međunarodnog takmičarskog programa Internationale Kurzfilmtage Winterthur, te programa open-air kina Film am See omladinskog kulturnog centra Rote Fabrik Zurich. Diplomirala je na Univerzitetu u Zurichu i trenutno studira na programu HyperWerk – postindustrijski dizajn u Baselu. Članica je Odbora SWAN-a (Audiovizuelna mreža žena Švicarske).

Jelena Maksimović se kao članica žirija vraća na PLJFF nakon što je u Sarajevu prošle godine sa ko-režiserom Dušanom Grubinom predstavila film Taurunum Boy. Maksimović je također održala filmsku radionicu PLJFF Ko je vidio video?! 2016. godine. Kao montažerka, korediteljka i koscenaristkinja radila je na filmovima koji su prikazivani na festivalima u Cannesu, Veneciji, Berlinu, Locarnu, Rotterdamu, Torontu, Sarajevu… Maksimović trenutno završava svoj drugi dugometražni film Domovine koji se bavi pitanjima vremenske i prostorne transgresije, ženskim iskustvima u ratu i miru, položajem žena u borbi i patrijarhatu.

Ove godine sa nama je i dvoje dokumentarista iz Venecuele. Adrianna Quena je venecualanska dokumentaristkinja i aktivistkinja koja živi i radi u Barceloni. Diplomirala je dokumentarni film i jezičnu umjetnost, a otad istražuje ekopolitičke teme kao što su post-ekstraktivizam, industrija hrane i identiteti dijaspore. Njeni hibridni radovi promišljaju film kao čin koji ispiriše na razgovor međusobno udaljene aktere. Quena je profesorica na Escola Catalana de Cinematografía, a sarađuje sa Centrom za audiovizuelna istraživanja i produkcijom Hangar. Trenutno radi na postprodukciji svog prvog dugometražnog filma, Koita.

Španski reditelj venecuelanskog porijekla Andrés Duque djeluje u polju nefikcijskog filma sa snažnim esejističkim izrazom. Njegov debitantski rad, Iván Z, bavi se kultnim rediteljem Ivánom Zuluetom. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja (Punto de Vista, Cinéma du Réel, Dokufest, Unicorn Awards, Goya Awards), a izlagao je u kulturnim centrima i muzejima u Barceloni, Beču, Moskvi i Sankt Petersburgu.

Njima će se u odabiru najboljeg filma 14. PLJFF pridružiti i Greg de Cuir Jr, nezavisni selektor, autor i prevodilac koji živi i djeluje u Beogradu. De Cuir je doktorirao na filmu jugoslovenskog crnog talasa. Autor je retrospektive Black Light za Locarno Film Festival koja tokom ove i iduće godine gostuje u Zurichu, Amsterdamu, Madridu i drugim evropskim gradovima. U novembru ove godine organizirao je prvu retrospektivu Želimira Žilnika u Ujedinjenom Kraljevstvu, u sklopu londonskog filmskog centra Close-up i agencije LUX.

Kao i svake godine, najbolji film selekcije extra muros bit će objavljen zadnjeg dana festivala, kada ćemo saznati i ime dobitnika ili dobitnice, te dodijeliti glavnu nagradu.

14. Pravo Ljudski Film Festival održava se od 27. novembra do 2. decembra. Ulaz na sve festivalske projekcije je slobodan. Dobrodošli/e!

Za više informacija o programu i programskim sadržajima pratite pravoljudski.org i hashtag #pravoljudski14 na socijalnim mrežama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »