Učionica #20: Gorana Markovića – Udruženje Crvena

Učionica #20 pod naslovom Mogućnosti jačanja radničkog pokreta u BiH s Goranom Markovićem održati će se u ponedjeljak, 17.06.2019. u prostorijama Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA (Augusta Brauna 14/3) s početkom u 18.00 sati.

Predavanje Gorana Markovića pokušati će odgovoriti na nekoliko važnih pitanja: Šta je radnički pokret u Bosni i Hercegovini danas? Koje organizacije ga čine? Šta su uzroci ideološke konfuzije i birokratskog okoštavanja sindikata kao ekonomskog krila radničkog pokreta? Koje su pretpostavke formiranja i razvoja političkog krila radničkog pokreta koji bi činile političke partije i druge političke organizacije?

Goran Marković rođen je 1978. godine. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, odbranom doktorske disertacije na temu Federalizam u ustavnom sistemu Bosne i Hercegovine. Zaposlen je kao vanredni profesor na užoj naučnoj oblasti Ustavno pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Osim ustavnim pravom (posebno teorijom federalizma i neposrednom demokratijom) bavi se i temama koje su u vezi sa participativnom demokratijom i samoupravljanjem. Objavio je dvije monografije (Perspektive participativne demokratije i Bosanskohercegovački federalizam), 80 naučnih radova, a koautor je i udžbenika Ustavno pravo Bosne i Hercegovine. Jedan je od urednika ljevičarskog časopisa Novi Plamen, koji je od 2007. do 2016. godine izlazio u štampanom izdanju, a od tada izlazi kao web magazin.

Za kraj proljetnog ciklusa programa Učionice, CRVENA će ugostiti Adisa Merdžanovića (petak, 28.06.) s predavanjem – Vladati u podijeljenim društvima.

Zbog ograničenog broja mjesta, molimo vas da nas kontaktirate putem Facebook stranica – Crvena Association for Culture and Art i Zajednički Grad / Sindikalizacija, ili na e-mail adresu: info@crvena.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »