U petak konferencija o političkom učešću žena u BiH sa fokusom na lokalne izbore 2020

Konferencija “Više od kvote: Ka većoj zastupljenosti žena na Lokalnim izborima 2020.“ bit će održana u Sarajevu u petak, 6. marta, povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena. Konferenciju organizuju Westminster fondacija za demokratiju i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini u partnerstvu sa Komisijom za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Cilj konferencije je otvaranje diskusije o uzrocima nedovoljnog broja žena na izborima i na mjestima odlučivanja, te razgovor o potencijalnim rješenjima ovog problema.

Imajući u vidu predstojeće Lokalne izbore, posebno želimo istaći malu zastupljenost žena na lokalnom nivou: u Bosni i Hercegovini tek je 5 posto žena načelnica općina, a na zadnjim lokalnim izborima 2016. godine tek je 18 posto žena osvojilo mandate u lokalnim vijećima. Žene čine polovinu stanovništva te je ovaj stepen političkog učešća daleko ispod demokratskog standarda i fer i jednakih šansi. Predstojeći izbori su šansa da se to promijeni“, naveli su organizatori.

U okviru konferencije održat će se dvije panel diskusije. Prvu o temi “Tamna strana izbora: Nasilje nad ženama u politici“ moderirat će direktorica Westminster fondacije za demokratiju u BiH, Nermina Voloder, a u njoj će učestvovati zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, Jasna Duraković, zastupnice u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Sabina Ćudić i Sanela Prašović-Gadžo, te zastupnice u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Ljubica Miljanović i Mirjana Marinković-Lepić i zastupnik Branislav Borenović.

U drugoj panel diskusiji “Svijetla strana izbora: Doprinos žena lokalnim zajednicama“ koju će moderirati Maja Milavić iz Misije OSCE-a u BiH, učestvovat će potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jasmin Emrić, te predsjedavajuća Komisije za ravnopravnost spolova Skupštine Brčko distrikta BiH Lidija Ljubojević. Svoj doprinos ovoj diskusiji dat će i poslanica Narodne Skupštine Republike Srpske Gordana Vidović, te odbornica Skupštine grada Banjaluka Mirna Savić-Banjac.

Ključno pitanje konferencije je: zašto je tako malo žena ima u politici?WFD studija “Nasilje nad ženama u politici“ objavljena 2019. godine, otkriva da je nasilno okruženje i nasilno ponašanje prema ženama, u vidu zastrašivanja na društvenim mrežama, pogrdnih, seksističkih komentara i omalovažavanja, jedan od uzroka zašto se žene “povlače“ iz političkog života. Nasilje nad ženama ima posebne odlike koje su odraz duplih standarda i patrijarhalnih vrijednosti, te imaju posljedice ne samo za individuu koja je žrtva nasilja već i cijelu grupu. Nasilje nad ženama ciljano pogađa žene zbog njihovog roda, te ima rodno zasnovane oblike poput seksističkih prijetnji ili seksualnog uznemiravanja i nasilja. Cilj ovakvog nasilja je da obeshrabri žene od aktivnog bavljenja politikom i uživanja svojih ljudskih prava. “Političke partije, parlamenti, skupštine i vijeća u Bosni i Hercegovini imaju ključnu ulogu u osiguravanju uslova za povećanje broja žena aktivnih u politici, što uključuje i to da se žene osjećaju sigurno u ovim okruženjima“, poručili su organizatori.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »