Topli “Kutak za mame i bebe” u prihvatnom centru Ušivak

UNICEF/Panjeta

Osvanuo je topal junski dan i vrijeme je za kupanje beba u UNICEF-ovom “Kutku za mame i bebe” smještenom u prihvatnom centru Ušivak kod Hadžića. Na kupanju u prostoriji uz kutak prva je djevojčica koja ima godinu i osam mjeseci a mami u kupanju pomaže pedijatrijska medicinska sestra Selma Škrijelj. Djevojčica je uživala u kupanju uz tek pokoju suzicu zbog malo šampona u očima koje brzo mijenjaju osmijeh i kikotanje uz pljeskanje ručicama, a mama ne krije zadovoljstvo što je dobila priliku da nakon dugog i teškog puta ima mjesto gdje može okupati dijete.

“Zadovoljna sam i sretna što svoje dijete mogu presvući i okupati u čistom, toplom i sigurnom. Ovdje se ona može igrati i s drugom djecom. Ranije nismo imali takvu priliku, mjesta gdje se kupaju odrasli nisu baš uslovna za malu djecu, i zahvalni smo na ovakvoj prilici”, kaže nam nakon kupanja djevojčicina mama. Ima 25 godina, njena druga djevojčica ima četiri i pol godine i boravi u “Kutku za djecu” u blizini u kojem djeca na radionicama uče, crtaju, pjevaju, plešu i igraju se.

“Iz Irana smo, i na putu smo oko godinu dana. U Iranu sam završila srednju školu za učiteljicu, nisam imala priliku raditi taj posao, ali sam učiteljica svojim curicama”, govori nam, a sve prevodi Ajla Jašarević koja je angažirana kao prevoditeljica s perzijskog jezika, ali kaže kako je kroz svoj angažman vrlo brzo postala mnogo više od toga.

“Mame nam rado dođu s bebama, obraduje ih kada neko govori njihov jezik, preživjele su mnogo toga i žele to podijeliti i s nama, povjeriti nam se. Razgovaramo, družimo se, mame se često ovdje bolje upoznaju međusobno i podijele iskustva i savjete. Svaka od njih dolazi sa različitom pričom, često teškom, i mnogo im znači i kada ih neko sasluša”, kaže nam Ajla. Kaže da i pored više jezika, komunikacija u “Kutku” nije problem. S obzirom da dio majki govori kurdski ili neki drugi jezik, nađe se uvijek nekoliko njih koje govore i arapski i perzijski, tako da u tim slučajevima one “posreduju” i na kraju se svi razumiju i komuniciraju.

U UNICEF-ovom “Kutku za mame i bebe” u prihvatnom centru Ušivak
UNICEF/Panjeta
I druge mame koje smo zatekli kažu kako su zadovoljne svim što imaju u “Kutku za djecu” i “Kutku za mame i bebe” u kojem imaju prostor za dojenje, mjesto za presvlačenje beba, druže se, razgovaraju, razmjenjuju iskustva i dobijaju korisne savjete vezane za ishranu i zdravlje svojih beba. Imaju i kreativne radionice za mame, pa nam pokazuju radove na zidovima koje su one izradile na tim radionicama.

“Dolaze nam mame s bebama, ali i trudnice koje također ovdje mogu provesti kvalitetno vrijeme i dobiti korisne savjete. Većina mama koje imaju djecu do četiri godine starosti i koje dolaze ovdje imaju i djecu stariju od četiri godine koja su u “Kutku za djecu”, tako da dok su ovdje mogu da se opuste i posvete sebi i svemu što im je potrebno za što bolji razvoj njihove djece”, priča nam Emina Begić, psihologinja u “Kutku za mame i bebe”.

“Svakodnevno imamo savjetodavni rad s njima, radimo na jačanju roditeljskih vještina, fokusiramo se na faze dječijeg razvoja i pomažemo im da usklade svoje i potrebe svoje djece. Ovdje se mogu opustiti, izraziti se kroz kreativne radionice, zajedno obilježimo i neke bitne datume, tako da tokom čitavog dana imaju sadržaje koji im pomažu da lakše prolaze kroz ukupnu situaciju”, dodaje Emina.

Kupanje beba je nešto što je svima u “Kutku” posebno draga “obaveza”, a Selma Škrijelj s početka teksta kaže kako uz psihološku i drugu podršku, mame u “Kutku” mogu dobiti savjet i podršku vezanu za zdravlje njihovih beba:

“Dosta razgovaramo o važnosti dojenja, higijeni, važnosti vakcinacije i svim drugim bitnim temama. Mame imaju pozitivan stav prema vakcinaciji, i bebe su vakcinisane, neke u BiH, a neke ranije tokom njihovog puta”, ističe Selma Škrijelj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »