Tim i ideja ”Smart Buddy” pobjednik prvog i najvećeg potpuno ženskog #CodeLikeITGirl hakatona

Proglašenjem pobjedničkog tima  u Sarajevu je završen prvi i najveći dosad potpuno ženski 36-osatni #CodeLikeITGirl hakaton u organizaciji IT Girls inicijative iz Bosne i Hercegovine. IT Girls inicijativa je uz podršku Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini time obilježila Evropsku sedmicu kodiranja – EU Code Week kojem je cilj na zabavan i proaktivan način približiti kodiranje i digitalnu pismenost svima.

Centralni događaj EU Code Week-a u Bosni i Hercegovini – #CodeLikeITGirl hakaton okupio je više od 100 učesnika i učesnica – takmičarki, mentorica i predavača. Hakaton je bio prilika djevojčicama i djevojkama iz cijele Bosne i Hercegovine da ponude svoja digitalna rješenja za aktuelne probleme u zajednicama iz kojih dolaze.

Finalne prezentacije sinoć su, u prostorijama HUB 387, predstavljene žiriju sastavljenom od predstavnika IT Girls inicijative, Evropske unije u Bosni i Hercegovini, privatnog IT sektora i akademske zajednice. Pobjednički tim Smart Buddy čine djevojke iz Tuzle i Sarajeva – Lejla Omerović, Amina Hodžić, Azemina Čelebić i Dženita Đulović, razvile su u toku trajanaja hakatona svoje idejno rješenje i prototip mobilne aplikacije pod istim nazivom – Smart Buddy, koje je namijenjeno učenicima i studentima.

”Razmišljale smo o problemima učenika i studenata i tako je i došlo do toga da se bavimo ciljem održivog razvoja broj 4, omogućavanjem kvalitetnog obrazovanje za sve. Uključile smo u razmatraranje i rješenje inkluzivno obrazovanje i ovo što smo predstavile nudimo osnovcima, srednjoškolcima i studentima. Hakaton je zaista moćno djelovao na nas, uživale smo, radile smo puno na kodu i koristile neke nove alate i napravile mobilnu aplikaciju. Presretne smo što je naša ideja prepoznata kao najbolja jer je zaista bilo mnogo odličnih projekata. Radujemo se nastavku rada na ideji, i nestrpljive smo da ta faza u kojoj ćemo raditi uz profesionalnu i mentorsku podršku i počne”, izjavila je u ime tima Lejla Omerović, najmlađa članica tima.

Tim Smart Buddy će, pored profesionalne i mentorske podrške koja će biti osigurana za sva četiri nagrađena tima, imati priliku da učestvuje na takmičenju European Youth Award 2020. Žiri je odlučio da su dva tima imala podjednako sjajne ideje i prototipe, i to Girls Power, tim srednjoškolki iz Istočnog Sarajeva i tim Five Nine iz Mostara i Gračanice kojima će biti omogućena profesionalna i mentorska podrška za dalji razvoj njihovih rješenja i prilika da se priključe startap zajednici uz podršku IT Girls inicijative i HUB387. Žiri je odlučio da dodijeli i Specijalnu nagradu koja će djevojkama iz tima Solar Girls omogućiti da se povežu sa hardverskom zajednicom u zemlji i usavrše svoj prototip.

Ukupno 18 timova je tokom hakatona razvijalo svoje ideje radeći sa mentoricama, a iskusne ekspertice su im pomogle da nauče kako doći od ideje do rješenja kroz razvoj Business Model Canvasa, osnove Python programskog jezika, Microsoft-ove alate Power BI i Power Apps, načela upotrebe grafičkih elemenata prilikom razvoja mobilnih aplikacija, razvoja vizuelnog identiteta, te osnovama digitalnog marketinga.

“IT Girls inicijativa fokusirana je da podstakne mlade žene da već od rane dobi počnu razmišljati u smjeru informacionih i komunikacionih tehnologija i da se više uključe u svijet programiranja i programskih jezika. Želimo im probuditi interesovanje za ovaj rastući sektor kako bi imale jednaku mogućnost da profitiraju od njega, ali i da doprinesu njegovom daljem razvoju. #CodeLikeITGirl je prvi potpuno ženski hakaton koji smo organizovali i namjeravamo i dalje raditi na omogućavanju pristupa tehnologiji djevojčicama i usvajanju novih digitalnih vještina. Hakaton je bio i više nego uspješan i vjerujem da su sve djevojčice pokazale svoj potencijal za prepoznavanje prepreka i problema sa kojima se susreću građani Bosne i Hercegovine, ali i za fantastične ideje i rješenja za rješavanje tih problema”, rekla je Tanja Madžarević u ime IT Girls inicijative.

Kao zajednička inicijativa tri UN-ove agencije IT Girls inicijativa od 2016. godine radi sa djevojčicama i mladim ženama na izgradnji digitalnih vještina neophodnih u 21. vijeku, kao i na izgradnji samopouzdanja djevojčica i mladih žena kako bi se poboljšalo njihovo puno i aktivno učešće u IT i drugim odabranim studijskim oblastima, kao i njihovo učešće na tržištu rada. #CodeLikeITGirl hakaton je organizovan uz podršku Evropske unije, te UNDP-a, UNICEF-a i UN Women u BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »