Učenici i učenice iz cijele BiH predstavili svoj metar Njemačke

Izložba umjetničkih radova pedeset učenika i učenica osnovnih i srednjih škola iz Sarajeva, Tuzle, Mostara, Zenice, Bijeljine, Bosanske Krupe, Gračanice, Trebinja i Nemile predstavljena je u Dječijoj kući Novo Sarajevo. Radovi su nastali kao rezultat dvodnevnih umjetničkih radionica iz oblasti slikarstva, vajarstva i grafike koje su održane u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu. Radionice i izložba realizirani su u okviru projekta (M)ein Meter Deutschland / (Moj) metar Njemačke koji Goethe-Institut BiH implementira u saradnji sa svojim partnerskim školama (PASCH).

Učenici i učenice su vlastitim radovima iz perspektive svoje domovine predstavili kako oni vide svoj metar Njemačke. Naglašavajući odlično druženje sa vršnjacima iz svih dijelova BiH, učenica Opće gimnazije iz Bosanske Krupe, Lejla Mesić, istakla je da su imali priliku naučiti dosta novih stvari. “Svoju kreativnost ispoljili smo kroz umjetnički pravac koji nam najviše odgovara. Ja sam odabrala grafiku i zajedno sa drugim učenicima i učenicama izrađivala sam torbu i ceker kojim smo pokazali povezanost Bosne i Hercegovine i Njemačke“, navela je Lejla Mesić te izrazila nadu da će se projekat nastaviti i u narednim godinama.

Profesor njemačkog jezika u gimnaziji Jovan Dučić u Trebinju, Nemanja Milošević, naveo je da ovaj projekat Goethe-Instituta nudi jedan potpuno novi pristup u kojem se djeca kroz umjetnost povezuju. “Nakon dvodnevnih radionica mogu reći da su djeca stekla neke nove vještine kao i mi profesori koji smo sve vrijeme bili aktivni sudionici cijelog događaja. Ovo je bila idealna prilika za djecu da se umreže i da malo promijene uglove posmatranja svijeta oko sebe. Razmijenili su iskustva i jako lijepo se družili“, kazao je Milošević te dodao da je cijeli projekat pun pogodak i da je otvorio nove perspektive za ove mlade ljude.

Ovom izložbom najviše smo željeli vidjeti kako mladi vide Njemačku, kako vide vezu između Njemačke i BiH te koje želje i snove imaju. Svojim radovima pokazali su nam i mnogo više od toga, a to je da su vrhunski umjetnici“, istakla je direktorica jezičkog odjela Goethe-Instituta u BiH, Alexandra Mittler dok je koordinator Inicijative PASCH u BiH, Adnan Čevra, naglasio da su sve aktivnosti Inicijative zapravo ulaganje u budućnost mladih.

 

Inicijativa “Škole: Partneri budućnosti“ (PASCH) realizira se širom svijeta uz pokroviteljstvo Ureda za vanjske poslove SR Njemačke, a u BiH se implementira u saradnji sa Goethe-Institutom, Centralom za školstvo u inostranstvu (ZfA), Njemačkom službom za akademsku razmjenu (DAAD) i Pedagoškom službom za razmjenu (PAD). U Bosni i Hercegovini trenutno postoje 22 škole koje su dio Inicijative PASCH, a ukupno ih širom svijeta ima 1800.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »