TeamUNICEF DRUŽENJE: Djeca se družila sa Edinom Džekom, Samirom Hurem, Amelom Tukom, Azrom Numanović…

U Sarajevu je održano TeamUnicef druženje na kojem su se djevojčice i dječaci iz nekoliko sportskih klubova imali priliku družiti i razgovarati sa ambasadorom UNICEF-a, kapitenom reprezentacije BiH i nogometašom Rome Edinom Džekom, selektoricom ženske fudbalske reprezentacije BiH i trenericom fudbalskog kluba SFK2000 Samrom Hurem i reprezentativkom Azrom Numanović, trkačem Amelom Tukom i predstavnicom Specijalne olimpijade za BiH Kadom Delić Selimović.

“Drago mi je da sam danas s vama, da se družimo i razgovaramo o sportu i tome koliko je sport koristan za sve nas. Ovakva druženja korisna su za sve nas, i volio bih da ih je više, jer svi mi imamo nešto jedni od drugih da naučimo”, kazao je Edin Džeko koji je na druženje došao odmah s aerodroma.

MG_2177-810x540

“Uvijek smo imali talentiranih sportista u svim sportovima, tu je Tuka koji je trenirao u teškim uslovima kao što sam i ja trenirao nakon rata, pozivam sve koji mogu da urade sve da naša djeca imaju bolje uslove kako bi naša djeca bila još bolja i postizala još bolje rezultate”, poručio je Džeko. Najavio je podršku “Informativnom centru za gluhe” u Sarajevu za koji će dati prvi intervju koji će biti preveden na znakovni jezik kako bi bio dostupan svima.

Zamjenica predstavnika UNICEF-a za BiH Anna Riatti istakla je važnost sporta za promociju pozitivnih vrijednosti.

“Dobro je da poznati sportisti što više koriste svoju popularnost za promociju pozitivnih vrijednosti sporta i promociju pristupa sportu za svako dijete”, kazala je Riatti.

Djeca su imala mnogo pitanja za goste, zanimalo ih je sa koliko je godina Džeko počeo trenirati, koja je razlika između italijanskog i engleskog fudbala i zbog čega je odabrao Romu, Tuku su pitali kako da trče brže, a Azra Numanović i Samira Hurem govorile su o timskom duhu.

“Tu smo jedna za druge, rezultat jeste bitan i za rezultat igramo, ali treniramo i da budemo zdravi i imamo ljepši ambijent”, kazala je Hurem čiji je klub SFK2000 dan ranije izborio plasman među najbolje 32 ekipe u UEFA ligi prvaka za žene. Pozvala je sve djevojčice koje vole fudbal da im se pridruže i dođu na trening.

IMG_1145-810x540

“Sport je tu za sve i mi smo jedna velika porodica. Bavite se sportom i moći ćete se postići”, kazala je Azra Numanović.

“Ne odustajte se od onog što volite, vjerujte sami u sebe i šta god odlučite ne slušajte druge i ostanite ustrajni u tome što volite. Ne zaboravite školu, jer nema ništa ljepše kad uspijete spojiti školu i sport, bez obzira šta trenirate“, poručio je Tuka.

Rad svojih klubova predstavili su i trenerica u SFK2000 Danica Kovačević i trener inkluzivne fudbalske škole ‘Respekt’, a predstavnica Specijalne olimpijade Kada Delić Selimović istaknula je značaj ranog uključivanja djece s poteškoćama u sport.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »