“Razvod u Bosni”: Čitanje poezije i diskusija s rumunskom pjesnikinjom Mirunom Vladom

O miješanju politike i poezije, razvodu i ratu, te zašto se uopšte jedna Rumunka intersuje za Bosnu i Hercegovinu govoriće se na književnoj večeri, uz promociju knjige „Bosna.Razvod” autorice Mirune Vlade, u četvrtak, 01. 09. 2016. sa početkom od 19:00 sati u Muzeju književnosti u Sarajevu.

Miruna Troncota rođena je 1986. godine u Bukureštu, Rumunija. Sa šesnaest godina uzima književni pseudonim Miruna Vlada.

U našu zemlju prvi put je došla na ljetnu akademiju 2009. godine i zaljubila se u Bosnu i Hercegovinu, živjela u njoj, napisala doktorsku tezu o evropskim izgledima Bosne, ali i zbirku pjesama „Bosna. Razvod“ u kojoj je svoje lično iskustvo povezala sa sudbinom naše zemlje.

“Ponovo sam u Sarajevu nakon 3 godine, dio mojih pjesama je preveden na Bosanski jezik i s nestrpljenjem očekujem da svoja djela podijelim s ljudima koji su mi bili inspiracija za ovu zbirku poezije,” kazala je pjesnikinja uz poziv za prisustvovanje promociji na kojoj s prisutnim želi podijeliti svoje impresije o Bosni i Hercegovini, granicama, tankoj liniji između ljubavi i mržnje, okrutnosti istorijskih knjiga i politici intimnosti. Gost poetske večeri je ugledni bosanskohercegovački pjesnik Goran Simić.

Zbirka pjesama “Bosna.Razvod” proglašena je najboljom knjigom poezije objavljenom u Rumuniji te godine, a rumunska književna kritika je nazvala “oživljavanjem rumunske političke poezije”.

unnaddmed

O Autorici

Miruna Troncota je Rumunska pjesnikinja, predavač i politički analitičar. Studirala je političke nauke i međunarodne odnose u Bukureštu, Gracu, Berlinu i Ljubljani. Tokom posljednjih 10 godina organizivala je i moderirala mnoge književne večeri diljem Rumunije. 2014. godine objavila je doktorsku disertaciju na temu “Bosna i Hercegovina – kritički osvrt na evropeizaciju”, a trenutno predaje međunarodne odnose na Univerzitetu u Bukureštu.
Svoju prvu pjesničku zbirku “Vanmaterična poezija” objavljuje sa osamnaest godina, a drugu “Pauza među venama”, 2007. godine. Prva zbirka pjesama izazvala je veliku raspravu u rumunskoj javnosti oko uloge žene kao pisca, no uspjela je osvojiti brojna priznanja za debitantsko djelo. Pjesme iz njene druge zbirke uvrštene su u nekoliko antologija najvažnijih mladih Rumunjski pjesnika, te je nagrađena od strane Udruženja pisaca Bukurešta. Njena posljednja zbirka poezije “Bosna. Razvod” objavljena je 2014. godine i proglašena je za najbolji knjigu u Rumuniji objavljenu te godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »