Svi/sve smo mi radnici i radnice

Dok homofobna propaganda želi prikazati LGBTI osobe kao privilegirane „strane plaćenike“ u službi imaginarnih nevladinih organizacija sa nepreglednim materijalnim i političkim resursima, stvarnost je radikalno drugačija. Apsolutna većina LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini svoja primanja zarađuje na tržištu rada, te u potpunosti dijeli sudbinu svojih sugrađana i sugrađanki.

Međutim, pored problema koji pogađaju sve radnike i radnice u BiH (niska primanja, manjak radnih mjesta, neplaćen prekovremeni rad, mobing, nezaposlenost…), LGBTI osobe se moraju nositi i sa diskriminacijom na osnovu svoje seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili interspolnih karakteristika.

Mnogi i mnoge, pored nezavidnih uvjeta rada, žive u strahu da će izgubiti posao ukoliko poslodavci ili kolektiv saznaju da su LGBTI. Mnoge autirane LGBTI osobe strahuju od toga kakav će tretman doživjeti na razgovoru za posao, te da li će uopće biti razmatrane za neku poziciju zbog njihovog identiteta. LGBTI osobe koje žive u porodičnim zajednicama ne mogu ostvariti ista prava kao i heteroseksualni uposlenici i uposlenice – ne mogu prijaviti svoje partnere/partnerice na vlastito zdravstveno osiguranje, ne mogu dobiti slobodne dane ukoliko se trebaju brinuti o partneru/partnerici, itd.

Prva Bh. povorka ponosa će predstavljati prvi izlazak na ulicu LGBTI osoba koje će ponosnom šetnjom kroz grad protestirati protiv nejednakog tretmana i diskriminacije – diskriminacije na ulici, na poslu, u školi, u porodici. Protestirat ćemo kao LGBTI osobe, ali i kao radnici i radnice, kao dio globalnog radničkog pokreta.

Borbu za radnička prava treba vratiti na ulice i u institucije, sa jasnim fokusom na pitanje diskriminacije radnika i radnica, uključujući i one koji su LGBTI. Zakoni moraju izričito zabraniti diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta i interspolnih karakteristika, a sindikati u Bosni i Hercegovini trebaju postati svjesni da u svom radu zastupaju i LGBTI radnike i radnice.

S nadom da ćemo svojim primjerom probuditi svijest o značaju uličnog aktivizma i javnog protesta, te da ćemo u budućnosti imati priliku prošetati i u pravim prvomajskim povorkama, Organizacioni odbor prve Bh. Povorke ponosa želi izraziti solidarnost sa svim radnicima i radnicama, te poručiti:

NAŠA BORBA – ZAJEDNIČKA BORBA!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »