Otvaranje izložbe “Čekajući Godoa: Susan Sontag u Sarajevu”

U okviru 24. Izdanja Modula Memorije, subotu, 4. maja, će u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti biti otvorena izložba fotografija „Čekajući Godoa: Susan Sontag u Sarajevu“, poznatog britanskog fotografa Paul Lowe-a, sa adresom u Sarajevu.

Ova izložba sadrži fotografije sa procesa rada na predstavi „Čekajući Godoa“ koja je nastala u Sarajevu za vrijeme opsade, 1993. godine, a koju si producirali Festival MESS i Pozorište mladih Sarajevo, gdje je ova predstava i odigrana oko 20 puta za vrijeme rata. Na fotografijama su glumci i glumice predstave, autorski tim, kao i sama rediteljica predstave Susan Sontag. Paul Lowe je ovjekovječio nastanak ove predstave ne samo fotografijama sa proba već i drugim fotografijama na kojima je prikazana radna, ali i prijateljska atmosfera, te faze kroz koje su prolazili prije nego je odigrana premijera, 17. avgusta 1993. 26 godina kasnije, mnogi ljudi će, uključujući i same aktere predstave, po prvi put vidjeti neke od ovih fotografija.

Dr. Paul Lowe je lider u polju doomentarne fotografije i šef odsjeka za fotožurnalizam i dokumentarnu fotografiju pri Masters programu na londonskom Koledžu za komunikacije, na Univerzitetu umjetnosti u Londunu, u Velikoj Britaniji. Paul je nagrađivani fotograf čiji su radovi objavljivani u TIME-u, Newsweek-u, magazinima The Sunday Times, The Observer i The Indenpendent, između ostalih. Pokrivao je najaktuelnije vijesti širom svijeta, uključujući pad Berlinskog zida, oslobađanje Nelsona Mandele, glad u Africi, konflikte u bivšoj Jugoslaviji, te uništenje Groznog. Njegova knjiga „Bosnians“, koja dokumentuje 110 godina ratne i post-ratne situacije u Bosni, objavljena je u aprilu 2005. godine. Negovo polje istraživanje je fokusirano na fotografije konflikta, a njegovi radovi su i dijelom knjiga: „Picturing Atrocity: Photography in Crisis“ i „Photography and Conflict“. Posljednje knjige koje je objavio su: „Photography Masterclass“, koju je objavio Thames and Hudson, te „Understanding Photojurnalism“ koju je napisao sa dr. Jenny  Good.

Aktivnosti Scene MESS možete pratiti na web stranici www.mess.ba te na instagram profilu Festival MESS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »