Svečano otvorenje 15. Majskih muzičkih svečanosti: solistički recital Rubena Dalibaltayana

Petnaesto izdanje festivala Majske muzičke svečanosti će biti otvoreno solističkim recitalom renomiranog pijaniste evropske karijere Rubena Dalibaltayana koji će biti upriličen u utorak, 10. maja 2022.  u 19 sati u Svečanoj sali Doma oružanih snaga BiH. Tim povodom Dalibaltayan će izvesti Sonatu za klavir u C duru KV. 330 Wolfganga Amadeusa Mozarta, Beethovenovu Sonatu za klavir u Es duru op. 81A, “Les Adieux” i četiri balade Frédérica Chopina.

Ovogodišnje Majske muzičke svečanosti će trajati od 10. maja do 10. juna, a ulaz na sve festivalske događaje je slobodan.

Ruben Dalibaltayan (1973, Erevan, Armenija) je renomirani pijanista i redovni profesor klavira na muzičkim akademijamau Zagrebu i Ljubljani kao i gostujući profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Studirao je na Državnom konzervatoriju “Komitas“ u Erevanu, Ruskoj muzičkoj akademiji “Gnjesin”  i na Državnom konzervatoriju “P. I. Čajkovski” u Moskvi u klasama Anahit Šahbazjan, Arthura Berngardta i Valerija Kastelskog. Na njegov profesionalni razvoj značajno su utjecali brojni izvanredni umjetnici poput Borisa Berlina, Lazara Bermana i Alexisa Weissenberga. Pobjednik je međunarodnih pijanističkih natjecanja u Armeniji, Kini, Hrvatskoj i Italiji. Održao je niz zapaženih recitala od internacionalnog značaja, ostvario suradnju s uglednim simfonijskim orkestrima, te nastupao kao član različitih kamernih sastava kao što su zagrebački Trio “Amadeus” i klavirski duo sa suprugom Julijom Gubajdullinom.

Ruben Dalibaltayan odgojio je generaciju mladih pijanista kao što su Ivan Krpan i Aljoša Jurinić koji su postigli izuzetne rezultate i osvojili nagrade na najuglednijim svjetskim natjecanjima poput “Frédéric Chopin” u Varšavi, Natjecanje kraljice Elizabete u Briselu i “Ferruccio Busoni” u Bolzanu i danas se i samo pozicionirali na međunarodnoj umjetničkoj sceni.

Muzička akademija UNSA je ponosna na saradnju sa eminentnim pijanistom koji kao gostujući profesor na ovoj instituciji redovno učestvuje u nastavi sa studentima prvog i drugog ciklusa studija Odsjeka za klavir, a od narednog semestra će voditi i umjetnički doktorski studij.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »