Predstavljen program 15. Majskih muzičkih svečanosti

Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu je danas održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program ovogodišnjeg izdanja festivala Majske muzičke svečanosti. Predstavnicima medija su se obratili prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Tamara Karača Beljak, prorektorica za umjetnost, umjetničkoistraživački rad, kulturu i sport Univerziteta u Sarajevu, prof. mr. Dragan Opančić, prodekan za koncertnu djelatnost Muzičke akademije UNSA i Aida Adžović, koordinatorica Koncertne sezone Muzičke akademije UNSA.  

Petnaeste Majske muzičke svečanosti će se održati od 10. maja do 10. juna 2022. godine. Jednomjesečni program će biti realizovan na Muzičkoj akademiji, u Domu Oružanih snaga BiH, Galeriji Bosanskog kulturnog centra KS i u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić i obuhvatit će šesnaest izuzetnih koncerata na kojima će se predstaviti nastavnici, saradnici  i studenti svih umjetničkih odsjeka Muzičke akademije, kao i eminentni evropski umjetnici, pa 15. Majske muzičke svečanosti, kako je istakao Dragan Opančić, predstavljaju najinternacionalnije dosadašnje festivalsko izdanje.

U tom kontekstu značajno je istaknuti da će recitale održati renomirani pijanisti Ruben Dalibaltayan (Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu i Akademija za glasbo Ljubljana) i Maria Letizia Michielon (Convervatorio di Musica Giuseppe Tartini Trst), kao i priznati saksofonist Lev Pupis koji će nastupiti uz klavirsku pratnju Milana Lucića. U sklopu Festivala će biti priređen koncert portugalskih umjetnika i profesora sa Escuola Superior de Mùsica e Artes do Spectacolo (ESMAE) Porto, čiji će repertoar dominantno činiti djela značajnih portugalskih kompozitora.

Ovogodišnji program obuhvatit će pet studentskih koncertnih produkcija, uključujući dva zajednička koncerta ansambala Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, pod mentorstvom ugledne profesorice Julije Gubajdulline (Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu).

Pod okriljem Festivala bit će upriličeni i recitali nastavnika i saradnika Muzičke akademije. Međunarodno priznata sopranistica Vedrana Šimić nastupit će uz klavirsku pratnju Milana Lucića, a značajno je najaviti i koncerte Marka Simovića (violina) i Nikole Vučkovića (klavir), istaknutih crnogorskih muzičara i pedagoga te Trija MAS koji čine eminentne bosanskohercegovačke umjetnice Tamara Arsovski (violina), Belma Alić (violončelo) i Belma Šarančić (harmonika).  Memorijalnim koncertima bit će odata počast i zahvalnost našim preminulim profesorima bez čijeg značajnog doprinosa Muzička akademija ne bi bila ono što jeste – najstarija i najznačajnija muzička visokoškolska ustanova u Bosni i Hercegovini. Festival će biti zaokružen svečanim koncertom Hora Muzičke akademije.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj čestitao je profesorima i studentima koji već 15 godina istrajavaju i pored svih nedaća sa kojima se susreće Muzička akademija, a prorektorica Tamara Karača Beljak se prisjetila perioda osnivanja Majskih muzičkih svečanosti i njihovog utemeljitelja profesora emeritusa Ivana Čavlovića. Osvrnula se i na saradnju umjetničkih akademija Univerziteta u Sarajevu koja je rezultirala festivalom Dani umjetnosti UNSA.

Festival će biti svečano otvoren recitalom renomiranog pijaniste Rubena Dalibaltayana koji će biti upriličen sutra u 19.00 u Svečanoj sali Doma Oružanih snaga BiH.

Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »