Predstavljena Platforma za antifašističko Bosanskohercegovačko društvo u 21. vijeku

U Historijskom muzeja u Sarajevu, u prisustvu predstavnika medija i građana BiH koji slijede ideju antifašizma, održana press konferencija SABNOR-a BiH, na kojoj je predstavljena Platforma za antifašističko Bosanskohercegovačko društvo u 21. vijeku.

U 20 tačaka Platforme, sadržani su stavovi na kojima bi Bosna i Hercegovina trebala graditi bolju budućnost i stvaranje pravednijeg i prosperitetnijeg društva za sve njene građane.

„Želio bih prvo da svim građanima Bosne i Hercegovine čestitam Dan pobjede nad fašizmom. Dugo vremena smo mislili da je zlo pobijeđeno i da je dobro nadvladalo, ali nažalost, na ovim prostorima se decenijama kasnije nadvio najcrnji oblak fašizma. Upravo zato želimo i sa ovom Platformom, poslati poruku svim antifašistima, političkim subjektima i našim građanima, da je krajnje vrijeme da kažemo odlučno NEza sve vrste fašizma“, rekao je Nijaz Skenderagić kao uvodnu riječ.

„Spoznaja da posljednih decenija živimo u jednom neofašističkom društvu, nas je potakla i inspirisala da pokrenemo rad na ovakvom inicijalnom materijalu. Kao članovi saveza i ovakve jedne organizacije nemamo pravo da šutimo, ni zbog budućnosti naših potomaka, ni zbog budućnosti naše zemlje. Prošlo je vrijeme da antifašistčka udruženja budu vezana samo za komemoracije, i došlo je vrijeme kada na ovakvo stanje u društvu, moramo pronaći pravovremene odgovore“, rekao je Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH.

„Kapaciteti ljudi za činjenje najstrašnijih zločina, nažalost nisu nikada nestali. Moramo uraditi sve da stvorimo odgovarajuću političku i moralnu okolinu, kako bi spriječili neko buduće nasilje. Previše puta smo u našem javnom prostoru čuli kako se otvoreno podržava nacionalizam, pa čak i njeguju neke fašističke ideje. Počeli smo da gubimo i povjerenje u institucije sistema, ograničena nam je sloboda govora, kao i osnovna ljudska prava. Ovaj „naš“ fašizam niče u nedostatku političkih ideja i dolazi zbog gubitka onih vrijednosti za koje smo se zalagali“, rekao je Dino Mustafić, režiser i član programskog savjeta SABNOR-a.

„Puno toga bi trebalo reći o tome šta nas očekuje sutra, u čemu ćemo se naći i protiv čega ćemo se boriti. Nažalost, kada je riječ o prilikama u Bosni i Hercegovini, kakvo stanje vide građani Bosne i Hercegovine i kako nas vidi svijet, moram da kažem da je to jedna jako loša slika. Stalno se i u našoj, ali i svjetskoj javnosti ponavlja vijest da se Bosna i Hercegovina nalazi u najtežoj krizi u posljednjih 30 godina. Postali smo na neki način međunarodni slučaj. Ipak, duboko vjerujem, da će naše buduće generacije znati izaći na kraj s fašizmom na našim prostorima i da će u konačnici izaći kao pobjednici “, rekao je Raif Dizdarević, partizan, državnik i antifašista.

Pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine da podrže našu Platformu i na osnovu slavne istorije gradimo društvo ravnopravnih građana Bosne i Hercegovine. Neka početna osnova bude naša potreba za demokratskim društvom u kojem su svima na svakom pedlju države zagarantovani sloboda, jednakost i ravnopravnost, te socijalna pravda.

SABNOR BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »