Studenti Muzičke akademije UNSA na Majskim muzičkim svečanostima

Treće koncertno predstavljanje studenata različitih odsjeka Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu pod okriljem festivala Majske muzičke svečanosti bit će priređeno u utorak, 7. juna 2022. godine u 19 sati u Koncertnoj  sali “Cvjetko Rihtman”.

Alex Mateescu (violina) izvest će dva stava iz Sonate br. 1 u g molu, BWV 1001 Johanna Sebastiana Bacha, nakon čega će uz klavirsku pratnju umjetničkog saradnika dr. Milana Lucića nastupiti sopranistice Hana Salihović i Laura Kozlinger. Salihović će interpretirati “Želim živjeti”, ariju Julije iz opere “Romeo i Julija” Charlesa Gounoda, a Kozlinger “Pjesmu mjesecu”, ariju Rusalkeiz istoimene opere Antonína Dvořáka.  

Milutin Radulović (violina) će sa umjetničkom saradnicom mr. Dženanom Hadžić (klavir) svirati ariju Lenskog iz opere “Evgenij Onjegin” Pjotra Iljiča Čajkovskog u aranžmanu za violinu i klavir, nakon čega će se predstaviti Trio u sastavu Larisa Lejla Droce (violina), Selma Sulejmanagić (viola) i Iva Lazić (klavir) koji će izvesti stav Modéréiz Trija za violinu, violu i klavir u a molu, M. 67 Mauricea Ravela.

Jelena Filipović (flauta) će uz klavirsku pratnju umjetničke saradnice mr. Lejle Klepo-Hadžić interpretirati Baladu za flautu i klavir Franka Martina, dok će Marko Markanović (gitara) izvesti Sonatu op. 47 Alberta Ginastere. Safet Tahirović (harmonika) će svirati Caprice br. 2, S.O.S.Vjačeslava Semionova.

Ovom prilikom će biti predstavljen rad studenata kompozicije koji će učestvovati u interpretaciji svojih djela. Moamer Balihodžić će svirati vlastitu kompoziciju “ĆIRO” za usnu harmoniku i efekte, nakon čega će Mirza Gološ interpretirati svoj komad “SYNC To BUG” za klavir i traku. 

Na programu će se naći i djelo “Valkyrie Eleison” za alt flautu, violončelo, multipercussion, Arturia Minibrute2 i Valhalla delay Roka Đuzela koje će, osim kompozitora, interpretirati i Sonja Međugorac (flauta), Hana Hamza (violončelo), Davor Maraus (multipercussion) i Lamija Hasković (Arturia Minibrute2).

Koncert će zaokružiti nastup Sonje Međugorac (flauta), Dine Rešidbegovića (klavir) i Merime Kamber Oručević koji će izvesti kompoziciju “How did Anton Webern die? A Groove Story.”  za (ozvučene) flautu, klavir i dvije violine Rijada Kaniže.

Ulaz na koncert je slobodan.

Više informacija o programu festivala Majske muzičke svečanosti: www.mas.unsa.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »