Stav Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa

Ovim putem želimo javnosti, a posebno medijskoj zajednici izraziti naš stav spram našeg učešća u javnim debatama o društvenom položaju i pravima LGBTIQ osoba sa osobama koje promovišu govor mržnje, nasilje i profašističke stavove u javnom prostoru.

Organizacioni odbor smatra izuzetno bitnim otvaranje javne rasprave o društvenom položaju i pravima LGBTIQ osoba i podržavamo medije u nastojanjima da se u javnosti otvori rasprava o ovim izuzetno bitnim društvenim pitanjima. Naglašavamo da su govor mržnje i pozivanje na nasilje regulisani važećim krivičnim zakonima naše države, ali i etičkim kodeksima i profesionalnim standardima u novinarstvu.

Članovi i članice Organizacionog odbora neće učestvovati u javnoj raspravi sa osobama koje promovišu govor mržnje, profašističke stavove i pozivaju na nasilje nad bilo kojom marginalizovanom grupom u našem društvu. Smatramo da ovakvi stavovi ne mogu i ne smiju biti legitimirani u javnom i medijskom prostoru pod krinkom potrebe da se čuje i druga strana, već treba da budu procesuirani od strane nadležnih pravosudnih institucija. Članovi i članice Organizacionog odbora su odlučni u namjeri da se bore protiv navedenih pojava svim legitimnim sredstvima, te ističemo da je antifašizam jedna od osnovnih vrijednosti kojima se vodimo u našem radu. U svjetlu ovog stava je bitno naglasiti da ne postoji mogućnost da kao svoje legitimne ideološke protivnike doživljavamo osobe koje promovišu navedene stavove, da sjedimo i polemišemo sa njima.

U civilizovanom i demokratskom društvu javna rasprava treba da bude utemeljena na argumentima, međusobnom uvažavanju ideoloških protivnika, kao i na principima nenasilne komunikacije.  Posebno naše društvo treba da bude osjetljivo na pojave mržnje i fašizma u javnom prostoru nakon toliko patnje uzrokovane istim ili sličnim pojavama.

Pozivamo medije da ne daju svoj medijski prostor mržnji i fašizmu, te ih podržavamo u nastojanjima da svojim radom doprinesu otvaranju javne rasprave o ovim pitanjima koja će rezultirati konstruktivnim društvenim dijalogom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »