Slikarska kolonija i humanitarna izložba

U okviru projekta “Sarajevo Art” Udruženje za demokratiju, poduzetništvo i kulturu “Poduzetnice IN” u utorak, 26.03.2019. godine je u sarajevskoj Vijećnici organizovalo slikarsku koloniju za deset učenika srednjih škola iz Kantona Sarajevo.

Na slikarskoj koloniji učestvovali su učenici iz Škole za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn, Srednje škole primijenjenih umjetnosti i Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović”. “

-Ova likovna kolonija je pokazala izniman umjetnički rad mladih, potvrdivši se kao pun pogodak u svakom pogledu. Mladim umjetnicama i umjetnicima, sudioništvom u koloniji, omogućeno je uz ugodan boravak u najljepšoj građevini u Sarajevu, pokazati svoju umjetničku posebnost i stečena znanja te se malo družiti sa svojim vršnjacima, ali i učiti o kulturi grada i zemlje iz koje dolaze. – kazala je voditeljica slikarske kolonije Sanela Hadžić.

Kako su istakli organizatori cilj je mladima približiti umjetnost i kulturu, kao i zajednicu iz koje dolaze. – Projekat “Sarajevo Art” realizujemo u cilju afirmacije srednjoškolaca da izraze svoju kreativnost, da uče o kulturi iz koje dolaze, istovremeno promovišući turizam i kulturu svojim umjetničkim radovima – rekla je predsjednica Udruženja Lejla Tufo-Dedić, ističući da je dio projekta i realizacija četrnaest edukativno-kreativnih radionica decoupage tehnike, slikanja akrilom na platnu za 100 učenika čiji radovi će biti prezentovani u četvrtak, 28. marta ispred Sarajevo City Centra.

-Pored promocije mladih i turizma, u zajednici u kojoj se nalazimo želimo ostaviti trag, želimo da svi zajedno utječemo na promjene – ističe koordinatorica projekta Ilma Softić, dodajući da će svi radovi nastali u tromjesečnom radu sa srednjoškolcima biti na prodaju po simboličnim cijenama, a novac od prodaje ići će za odlazak na eksurziju učenika Škole za srednje stručno obrazovanje i osposobljavanje. – Imali smo ideju da sa mladima stvaramo radove koji će promovisati turizam, Sarajevo, Bosnu i Hercegovinu, zatim je došla ideja da to budu unikatni suveniri i slike sa motivima Sarajeva, bosanskih ulica, ćilima – a priča je dobila na značaju kada smo shvatili da prodajom možemo učenicima koji nisu u finansijskoj mogućnosti pomoći da odu na ekskurziju. Stoga pozivamo sve građane da nam se pridruže i podrže mlade ispred Sarajevo City Centra u četvrtak od 11:00 do 15:00 sati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »