Promocija romana “Znaš li Nunu Montiljo”, autora Edina Krehića

Promocija novog romana autora Edina Krehića, „Znaš li Nunu Montiljo?“, bit će održana u petak, 29. marta u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić sa početkom u 19 sati. Izdavač ove knjige je U.G. VIDEOARHIV, a promocija će biti realizovana uz podršku J.U.MES – Međunarodni teatarski festival – Scena MESS.

U središtu ovog romana su porodice Badra i Laure Montilja, te Uzeira i Hanke Karamehmedović, čije kćerke Nuna i Esma su poput sestri blizankinja, a II svjetski rat se nenadano ispriječio između njih. Sarajevski purim se slavi kao praznik, a dobio je ime po događaju koji se odigrao prije ravno 200 godina kada su časni i odvažni građani Sarajeva ustali da spašavaju nevine Jevreje. Puno godina kasnije, na istom mjestu, neki novi ljudi ponovo moraju rizikovati svoje i živote porodica da pomognu drugima.

Promotori i promotorice knjige koji će govoriti na promociji u petak su: Edina Kamenica, novinarka; Elma Softić-Kaunitz, književnica i generalna sekretarka Jevrejske opštine Sarajevo; Jasmin Agić, književnik, te Nihad Kreševljaković, moderator promocije i izdavač ove knjige.

Nihad Kreševljaković smatra posebno važnom činjenicu da je knjiga Edina Krehića inspirisana važnim istinitim događajima iz naše historije, te iz  svjetske historije. Kreševljaković kaže: „čini mi se kao veoma važno štivo koje koegzistenciju i dobre međususjedske odnose afirmira do nivoa kulta. Knjiga je insprirana izuzetno važnim događajem iz historije Sarajeva koji sarajevski Jevreji obilježavaju kao “Purim de Saraj” a upravo ove godine navršava se 200 godina od datuma koji i danas rado pamte svi oni koji razumiju suštinu ovog prostora, važnost čovjekoljublja, i svi oni koji naše različitosti smatraju nagradom. Knjiga koja nas podsjeća na te važne historijske događaje kroz priču djevojčice Nune Montiljo ujedno je i jedan literarni spomenik svim onim našim komšijama koji su stradali u svim napadima raznoraznih barabara na naš grad. Posebno je to spomenik našim Jevrejima stradalim u doba NDH i nacističke okupacije.“

 Autoru knjige, Edinu Krehiću, ovo je već četvrti roman, a svi prethodni su doživjeli veliki uspjeh kod čitatelja i čitateljica, ne samo u rBiH, nego i šire. Krehić misli da je ova knjiga potrebna svima nama, kako odraslima tako i djeci da nas podsjeti na vrijednosti koje gajimo već više stoljeća, te na našu historiju i kulturno baštinu, kako našeg grada tako i naše države. „Ovo je roman o prijateljstvu i dobroti u vrijeme zla, saga o odrastanju jedne djevojčice u vrijeme kada se lome epohe, te priča kakva nam je danas prijeko potrebna“, rekao je Krehić pred promociju knjige.

Pored promotora i promotorica koji će govoriti o knjizi i njenoj važnosti, u okviru promocije će biti održan i muzički dio programa u kojem će nastupiti: Adema Pljevljak-Krehić i Lejla Jusić, operske pjevačice, te Aida Mušanović-Arsić, pijanistkinja.

Aktivnosti Scene MESS možete pratiti na web stranici www.mess.ba te na instagram profilu Festival MESS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »