SKILLS SHOW: SARAJEVO 2016

British Council najavljuje „Skills Show: Sarajevo 2016“, najveći regionalni događaj posvećen stručnom obrazovanju i karijernom razvoju koji će se održati u Centru Skenderija Sarajevo 16. i 17. decembra ove godine. Ovaj dvodnevni događaj na jedinstven način spaja format stručne konferencije, sajamskog predstavljanja poslodavaca koji su zainteresovani za ostvarivanje saradnje sa stručnim školama i takmičenje učenika ovih škola.
“Skills Show: Sarajevo 2016” ima za cilj da pomogne promociju pozitivnih praksi i inovativnih pristupa stručnom obrazovanju, te da pruži podršku razmjeni iskustava između poslodavaca i stručnih škola sa područja Zapadnog Balkana i Velike Britanije. Organizatori kroz projekat žele da podstaknu zapošljavanje mladih kroz jačanje saradnje između poslodavaca i obrazovnih institucija u regionu, te da promovišu stručna zanimanja među osnovcima koji se odlučuju o svom budućem zanimanju.
Program se sastoji od konferencije “Prvo radno iskustvo” koja će okupiti regionalne poslodavce, predstavnike obrazovnih vlasti, međunarodne i nevladine organizacije kao i druge koji se bave radom i zapošljavanjem mladih. Prezentacije i radionice koje će držati više od 30 stručnjaka, nastavnika i direktora škola iz Velike Britanije, regije Zapadnog Balkana, kao i predstavnika partnerskih institucija. Oni će se fokusirati na razvoj vještina, predavanje i učenje, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta izvođenja nastave i razvijanja poduzetničkog duha. Kroz pozitivne primjere prakse i konkretna rješenja, konferencija će doprinijeti kvalitetnijoj saradnji poslodavaca, škola i obrazovnih vlasti, tj. većem zapošljavanju mladih.
Pored toga, sajamski dio programa će biti mjesto gdje će poslodavci i učenici raditi zajedno i razmjenjivati iskustva. Učenici stručnih škola iz zemalja Zapadnog Balkana će po instrukcijama i uz mentorstvo poslodavaca i nastavnika učestvovati u takmičenjima. Među potvrđenim učesnicima takmičenja su učenici 14 srednjih škola iz BiH, ali i njihovi vršnjaci iz škola iz Albanije, Crne Gore i Srbije. Takmičenja će biti podijeljena u četiri industrijska sektora: (1) ljepota i zdravlje (2) IT i inženjerstvo (3) turizam i ugostiteljstvo (4) drvna, građevinska i metalnomašinska industrija. Biti će to prilika da se učenici oprobaju u stolarskim i pekarskim takmičenjima, da uporede svoje vještine prezentovanja turističkih destinacija, kuhanja, instalacija solarnih panela, itd.
Format događaja je inspirisan WorldSkills UK-om koji se jednom godišnje organizuje u Birminghamu, Velika Britanija i koji privlači skoro 80.000 učesnika. Ovo ga čini najvećim i jednim od najznačajnijih događaja ove vrste u svijetu.
British Council organizuje “Skills Show: Sarajevo 2016” u saradnji sa Ambasadom Švicarske u Bosni i Hercegovini, KulturKontakt Austria (KKA), Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP), Misijom OSCE u Bosni i Hercegovini, Svjetskom bankom, Vijećem za regionalnu saradnju i Specijalnim predstavnikom EU u BiH. Među institucionalnim partnerima su Vijeće ministara BiH, Vlada Kantona Sarajevo, Vanjskotrgovinska komora BiH, ETF (European Training Foundation) i Centar Skenderija Sarajevo.
Prijava za učesnike i goste događaja je besplatna i otvorena do 14. decembra na stranici www.britishcouncil.ba
Kratke biografije predavača istaknute su na stranici http://www.britishcouncil.ba/skills-show/speakers

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »