Počele aktivnosti obilježavanja 70 godina UNICEF-a u Bosni i Hercegovini

Dodjelom nagrada, zahvalnica i priznanja “Naše priče za najbolje vrtiće”, kao i priznanja za novinarski doprinos promociji i zaštiti  prava djeteta u BiH,  počele su aktivnosti na obilježavanju UNICEFovog jubileja, 70 godina djelovanja na području prava djeteta. Svečanosti su otvorila djeca iz vrtića „Leptirić“ iz Sarajeva izvođenjem recitacije „Pisma iz daleka“ i koreografije uz pjesmu „Ruka prijateljstva“.

Osam nagrada i 14 zahvalnica uručeno je u okviru konkursa “Naše priče za najbolje vrtiće”, na koji je tokom šest mjeseci dugog procesa pristiglo više od dvadeset inspirativnih priča iz vrtića iz cijele Bosne i Hercegovine. Za promociju zdravih stilova života nagrađeni su Slađana Vladičić, direktorica vrtića “Čika Jova Zmaj” iz Foče, te „Leptirić“ Sarajevo. Nagrada za inkluzivnu praksupripala je odgajateljici Amini Pilav iz u Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju u Sarajevu te Obdaništu “Sindibad” iz Zenice. Nagradu za najinovativnijeg pojedinca dobila je logopedica Zijada Kurtodža-Vučak iz JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, dok je nagrada za najinovativniju ustanovu pripala JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Laktaši. Gordana Simić iz vrtića “Trol” u Derventi dobila je nagradu za najkreativnijeg pojedinca,dok je nagrada za najkreativniju ustanovu pripala JU „Dječiji vrtići Ciciban“ Mostar.

“UNICEF obilježava 70. godišnjicu različitim događajima, i mogu reći da mi je ovaj današnji događaj jedan od najdražih i zaista sam sretna što ste s nama podijelili priče iz vaših vrtića. Proteklih godina UNICEF je pružio podršku u poboljšanju pristupa predškolskom obrazovanju djeci u BiH. Svi skupa imamo još mnogo toga za naučiti jedni od drugih, i upravo to je jedan od glavnih razloga zbog kojih smo danas ovdje, da saznamo o primjerima dobre prakse koje primjenjujete tokom svakodnevnog rada u vašim vrtićima. Danas smo ovdje da vam čestitamo i zahvalimo za vaše napore koje ulažete da svako dijete ostvari puni potencijal”, dodala je Geeta Narayan, predstavnica UNICEFa u BiH.

Posebna priznanja za posvećenost i nesebičan doprinos razvoju i unapređenju kvaliteta predškolskog odgoja/vaspitanja i obrazovanja u BiH dobili su dr. sc. Adila Pašalić-Kreso, dr. sc. Pero Spasojević i dr. sc. Zora Marendić.

UNICEF je i ove godine, u saradnji sa žirijem koji čine stručnjaci iz oblasti prava djeteta i novinari i novinarke, dosadašnji laureati, dodijelio priznanja za najbolje novinarske radove u okviru konkursa za Novinarski doprinos zaštiti i promociji prava djeteta u BiH. Dobitnici i dobitnice su: Semir Mujkić i Haris Čalkić za najbolji tekst objavljen u štampanim medijima; Koraljka Kurcenberger za najbolji radio prilog; Dženana Karabegović i Mirna Sadiković za najbolji televijski prilog te Amer Tikveša za najbolji internet tekst.

Ove godine je dodijeljena i posebna zahvalnica za doprinos zaštiti i promociji prava djeteta u okviru programa „Pravda za svako dijete“ za priču koju je Jelena Denda Borjan napisala za portal Moja Hercegovina. Posebno priznanje za životni doprinos promociji prava djeteta uručeno je Snježani Galić, dugogodišnjoj urednici dječjeg programa BH radija.

Zahvalnice za doprinos promocija zaštite i prava djeteta uručene su ekipi RTV USK, ekipi Političkog magazina BHT1, ekipi emisije Roditeljski sastanak i Milkici Milojević, novinarki i aktivistici.

Najavljena je finalna faza izrade „Smjernica za zaštitu najboljeg interesa djeteta u medijima“, projekta koji je ujedinio 21 koautora u zajedničkoj misiji kreiranja smjernica za kreatore medijskih sadržaja. Koautori smjernica su univerzitetski profesori, novinari, zagovarači prava djeteta i aktivisti koji, svako iz svog domena znanja i prakse žele da doprinesu stvaranju bolje uređenog medijskog prostora i poštovanju dječjih prava.

O UNICEF-u

UNICEF je nastao 11.12.1946. odlukom Generalne skupštine UN-a i ove godine se navršava 70 godina djelovanja i pružanja životno važne pomoći i dugoročne podrške djeci u najkritičnijim područjima pogođenim konfliktima, krizama, siromaštvom. U Bosni i Hercegovini cilj programa za period 2015 -2019 je pružiti podršku državi za ubrzanje univerzalne realizacije prava djeteta, sa posebnim fokusom na najugroženiju i isključenu djecu i porodice. Planirano je da se ovo ostvari kroz smanjenje nejednakosti i nepravičnosti i jačanje socijalne kohezije u društvu. Ključni prioriteti uključuju monitoring prava djeteta, socijalnu zaštitu, obrazovanje u ranom djetinjstvu, pravdu za djecu i rani rast i razvoj djece, uključujući djecu s poteškoćama i romsku djecu.

# # #

UNICEF se zalaže za prava i dobrobit svakog djeteta, u svemu što radi. Zajedno sa našim partnerima, radimo u 190 zemalja i teritorija kako bismo pretvorili obećanja u stvarnost, posebno se fokusirajući da dođemo onih kojima je to najpotrebnije, za dobrobit sve djece, posvuda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »