Sjećanje na Ismeta Mujezinovića u Zvonu

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono sa zadovoljstvom vas poziva na izložbu crteža Ismeta Mujezinovića u galeriji Zvono. Izložba će biti otvorena u petak, 3. novembar u 21:00.

2. decembra 2017. godine navršiće se 110 godina od rođenja Ismeta Mujezinovića. Ljubaznošću porodice, u susret ovom jubileju, Zvono će omogućiti podsjećanje na rad i život jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih slikara.
Uz nekoliko Mujezinovićevih crteža posvećenih NOB-u, publika će imati priliku da vidi izvedbenu skicu velikog formata koja je nastala 1949. godine za potrebe „pano slike“ sa motivima koji podstiču poljoprivrednu proizvodnju u tadašnjem postratnom jugoslovenskom društvu. „Pano slika“ bila je duga 14,5 metra i visine 2,5 metar i ovo je jedini trag o njenom postojanju jer je vremenom uništena.

U večeri sjećanja otići ćemo i do 1958. godine i perioda Druge koševske gimnazije, te pogledati nekoliko kratkih srednjoškolskih filmova koje potpisuje Ismar Mujezinović.
A publika će uskoro u većem prostoru imati priliku vidjeti cjelovečernji dokumentarni film o životu Ismeta Mujezinovića u režiji Ismara Mujezinovića.

Zadovoljstvo nam je da na ovaj način, uz podršku predstavljanju savremenih autora i autorica, Zvono nastavlja tradiciju podsjećanja na rad i djelo najznačajnijih umjetnika iz prošlosti naše zemlje.

Uz brojna umjetnička priznanja i stvaralački put koji ga je vodio od Zagreba, Beograda preko Beča i Pariza, Ismet Mujezinović bio je nosilac spomenice NOB-a, ordena za hrabrost i niza drugih priznanja.
Njegov iznimni slikarski dar od početka studija u Zagrebu prepoznavali su najveći umjetnički autoriteti. Bio je osnivač brojnih časopisa, učestvovao je u stvaranju jugoslovenskog filma te čuvene grupe „Collegium Artisticum“.
Nakon završene akademije u Zagrebu i postdiplomskog u Beogradu, na Sorboni je studirao historiju umjetnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »