V Sezona italijanske kulture u BiH – rock mjuzikl “Bridge of Roses”

U sklopu V Sezone italijanske kulture u Bosni i Hercegovini, Ambasada Italije u Sarajevu   u periodu od 7.11. do 17.11. 2017. će podržati organizaciju workshop-a koji ima za cilj realizaciju simfonijskog rock mjuzikla  “Bridge of Roses”, koji su komponovali italijanski umjetnici Daniele Maugeri, Giovanna Albani i Marco Tringali. Ovaj dogadjaj će se održati u saradnji sa Muzejom savremene umjetnosti “Ars Aevi” iz Sarajeva, koji će biti domaćin ovog projekta, koji predstavlja idealnu sliku sinergije izmedju različitih oblika umjetnosti. Na kraju inicijative, za 17.11.2017. je predvidjena pretpremijera koja će biti otvorena za javnost, a u kojoj će biti prikazano prvih deset scena mjuzikla, koji će umjetnici u cjelosti  predstaviti u Bosni i Hercegovini sljedeće godine.

Insipracija za mjuzikl su stvarni dogadjaji koji u se odvijali u toku opsade Sarajeva devedesetih godina. Radnja je ljubavna priča dvoje mladih i njihov pokušaj da održe svoju ljubav u teškim danima svakodnevnog ratnog života. Djelo ima namjeru da opiše vječnu borbu izmedju dobra i zla, iako je kraj dramatičan, i da istakne  ulogu ljubavi kao lijeka za svaku patnju i patnju.

Jos uvijek je otvoren konkurs za izbor izvodjača (kako muških tako i ženskih vokala, čak i u svrhu stvaranja hora) i muzičara (rock i klasična muzika) koji će ciniti postavku ovog mjuzikla. Sa web stranice Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini www.ambsarajevo.esteri.it ((link:http://www.ambsarajevo.esteri.it/ambasciata_sarajevo/bs/ambasciata/news/dall-ambasciata/2017/11/comunicato-stampa-v-stagione-della.html)  može se downloadovati obrazac za kandidaturu, koji je potrebno popuniti i poslati  e-mailom, zajedno sa CV i dvije fotografije cijele figure na e-mail: daniele.giovanna.composers@gmail.com.

Simfonijska-rock priroda ovog mjuzikla podsjeća na stil velikih londonskih mjuzikala, iako djelo u velikoj mjeri upućuje na antičku klasičnu pozorišnu tradiciju, na Šekspirovo djelo ”Romeo i Julija” kao i na klasike rock muzike iz 60-tih i 70-tih godina. Ovom inicijativom  Ambasada namjerava da doprinese širenju i razvoju ovog žanra u Bosni i Hercegovini za  koji producenti imaju sve više interesovanja, obzirom na veliki uspjeh kod publike i kritike u cijelom svijetu.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »