“Shadow of Memory” Ron Haviva postavljena u Vijećnici

Izložba fotografa Ron Haviva, “Shadow of Memory”, koja je u okviru kulturološkog programa Modul Memorije 30. marta svečano otvorena u Vijećnici, od ponedjeljka, 11. juna, ponovo je otvorena za sve posjetitelje i posjetiteljke Vijećnice, i to od 11. juna do 2. jula 2018. godine.

U pitanju je kolekcija rijetko objavljenih ili nikada viđenih fotografija ovoga autora, ujedno i prijatelja Sarajeva te naše zemlje, iz perioda rata u Bosni i Hercegovini. Posjetitelji i posjetiteljke će imati priliku da vide fotografije koje su tematski podijeljene na sedam različith priča, zabilježenih u vrijeme agresije na BiH: “Sarajevo – 6. april”, “Bijeljina”, “Život u ratu”, “Logori”, “Ponovno ujedinjenje”, “Vojnici” i “Srebrenica”.

Dok je izložba još bila u pripremi, Ron Haviv je napisao zbog čega uopšte smatra bitnim baviti se onim što se dogodilo u Bosni i Hercegovini, ali i na koji način je to njega lično oblikovalo: „Dok provodim više vremena s “novim” radom, prisiljen sam ponovo doživjeti ono što sam bio zaboravio. To me podsjeća da svaki pojedini trenutak, bilo da je fotografiran ili ne, ima pravo da ga se vidi, osjeti i razumije. Kako je vrijeme proticalo, uspomene nastavljaju postojati ispod površine, čekajući da budu probuđene i ponovo viđene. Sada je vrijeme da rasvijetlimo moje sjene iz prošlosti.“

Aktivnosti J.U. MESS možete pratiti na web stranici www.mess.ba te na instagram profilu Festival MESS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »