Samostalna izložba Borisa Ladana Manuscript

Otvaranje samostalne izložbe Borisa Ladana Manuscript u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, zakazano je za 24. februar  u 19 sati. 
 

Ladanovo vizualno pletenje kristalno jasnih i nebrojenih znakova realizira labirint u koji nije, kako se čini, moguće niti ulaziti niti ga napuštati, kao što nije moguće niti spoznavanje Nespoznatljivog. Ljudsku, ali i umjetničku, omeđenost spoznajnog dokučivanja moguće je osjetiti samo u labirintu misli, pojmova, pojava. Nedvojbeno je riječ o umjetnosti znaka, prožetog racionalnošću.

Slijed izrečenog upućuje, konačno, na uvjerljivo postojanje spone djela Borisa Ladana sa životnom i kulturološkom tradicijom zemlje u kojoj istrajava, zemlje Bosne i Hercegovine, osobito onom medievalnom. Jer i medievalni prethodnici žilavo su nastojali i skupo plaćali životno iskušavanje slobode, o čemu uvjerljivo i usamljenički svjedoče mramorovi, kroz tminu prohujalih vjekova. A kada djelo umjetnika ima jasnu nit poveznicu s vremenima iza, onda ono objašnjava svoju razložnost i ukorijenjenost i upućuje na spoznaju izvjesnosti trajanja i opstajanja i u vremenu koje jest njegovo, i vremenima koja su ispred.
                                                                                                                                                            Anto Kajinić o umjetnosti Borisa Ladana

Biografija umjetnika

Boris Ladan je rođen 1980. godine u Jajcu, u Bosni i Hercegovini. Školovao se u rodnom gradu, a potom u Zagrebu. Kasnije se seli u Njemačku i ostaje do 1998. kada maturira na Realnoj gimnaziji. Sklonosti prema likovnoj umjetnosti otkriva u mladosti, a 1995. se prvi put susreće s graffiti umjetnošću kojom se bavi dugi niz godina. Nakon povratka u rodni grad Jajce, Ladan upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu (sveučilište u Mostaru) i studira grafiku pod mentorstvom profesora Igora Dragičevića u čijoj klasi 2005. godine diplomira. Imao je šest samostalnih izložbi i sudjelovao je na više skupnih, te je učestvovao na velikom broju likovnih simpozija i kolonija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »