Završen projekta “Mladi protiv korupcije: Nemoj biti najslabija karika”

Istraživanje percepcije studenata o prisutnosti korupcije u obrazovnim institucijama, sprovedeno na 600 studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Sarajevu, četiri istraživačke priče, više od 260 studenata učesnika u aktivnostima, samo su neki od rezultata postignutih kroz projekat “Mladi protiv korupcije: Nemoj biti najslabija karika” i kampanju „Znanje IN korupcija OUT“, u prethodnih 8 mjeseci.

Tokom projekta realizirana su dva antikorupcijska kafea između studenata i poznatih osoba iz BiH koje su uspjele ostvariti karijeru bez koruptivnih djelovanja. U Sarajevu studenti su imali priliku družiti se sa profesorom Nenadom Veličkovićem, a u Istočnom Sarajevu sa umjetnikom Markom Kusmukom.

Održane su i četiri neformalne kafe studenata i rukovodstva fakulteta, što je bila idealna prilika da studenti upute pitanja, kritike, ali i pohvala fakultetu koji pohađaju. Osim toga, realizirane su četiri ulične akcije u svrhu podizanja svijesti građana o prisutnosti korupcije u obrazovnim institucijama.

S ciljem osluškivanja glasa studenata u vezi problema korupcije, u Sarajevu je u decembru 2021. godine organiziran i Antikorupcijski forum studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Sarajevu, koji je polučio nekoliko uspješnih inicijativa: promovirati mehanizme i načine borbe protiv korupcije, postaviti kutije za anonimnu prijavu korupcije na fakultetima gdje nisu uspostavljene, uspostaviti nadzorni organ nad formiranjem studentskih udruženja i asocijacija, u komisijama koje razmatraju studentske prijave korupcije imati nezavisnog predstavnika studenata.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije 2021. godine provedena je online kampanja studenata, ali i zajednička ulična akcija studenata Sarajeva i Pala.A kako bi proces prijave korupcije u budućnosti studentima bio maksimalno olakšan i objašnjen kreirana su četiri videa koja promoviraju mehanizme za borbu protiv korupcije, te četiri videa posvećena važnosti učenja i djelovanja protiv korupcije.

Kroz projekat je ostvarena izvanredna suradnja sa Ekonomskim i Filozofskim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te Pravnim fakultetom i Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Studenti su tokom implementacije projekta ukazali na neophodnost provedbe sličnih projekata, koji će biti usmjereni ka borbi protiv korupcije u obrazovnim instuticijama, te ih i osnažiti u smjeru djelovanja na korupitvne radnje. CROA će nastaviti djelovati u smjeru borbe protiv korupcije u obrazovnim institucijama u suradnji sa studentima i svojim partnerima.

Projekat i kampanju je implementirao Centar za razvoj i omladinski aktivizam (CROA), a predstavljaju dio šireg projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije” koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) kao glavni implementator, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj USAID Bosnia and Herzegovina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »