Bookstan on Air: Roman “Limeni doboš” Güntera Grassa

Osma epizoda serijala “O knjigama i piscima zvukom” nastala u okviru projekta Bookstan on Air realiziranog uz podršku Međunarodnog fonda za pomoć koji su osnovali Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Goethe Institut i drugi partneri.

U osmoj epizodi “O knjigama i piscima, zvukom” predstavljamo roman “Limeni doboš” Güntera Grassa. Knjiga će uskoro biti objavljena u izdanju Buybooka kao dio projekta Kreativne Evrope.

Günter Grass bio je književnik, kipar, slikar, grafički dizajner… Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1999. godine, a najznačajnije djelo mu je roman „Limeni doboš“ napisan 1959. godine.

Glavni lik je Oskar Matzerath, dječak koji kao trogodišnjak odlučuje da prestane rasti, te od tog trenutka počinje njegova priča i sukob sa svijetom. Očima devedeset i četiri centimetra visokog čovjeka posmatramo rast nacizma, pratimo ispovijest onoga koji odbija ličiti na odrasle ljude koji ga okružuju i biti dijelom svijeta pretvorenog u zlo.

„Oskar Matzerath bio je tu da Nijemce podsjeća u šta su odrasli. Nije to bila nikakva alegorija, kako su nas učili nastavnici na satovima školske lektire, nego je Grass u roman pretočio svoju najveću mladenačku čežnju…“

Po romanu je 1979. godine, u režiji Volkera Schlondorffa, snimljen istoimeni film, te je nagrađen Zlatnom palmom i Oscarom.

Glumci: Maja Izetbegović i Amar Selimović
Muzika i montaža: Nedim Zlatar i Leonardo Šarić
Koncept i režija: Almir Imširević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »