Recital pijanistice Zuzane Niederdorfer pod okriljem Koncertne sezone MAS

Univerzitet u Sarajevu – Muzička akademija najavljuje recital Zuzane Niederdorfer, istaknute pijanistice i profesorice na Universität für Musik und darstellende Kunst Graz, koja će nastupiti u utorak, 11. aprila 2023. godine u 19:00 u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”.

Na programu će se naći solo pjesme Franza Schuberta u Lisztovoj klavirskoj transkripciji (“Ständchen”, “Gretchen am Spinnrade” i “Ave Maria”), Schubertova “Wanderer fantazija” i Sonata u fis molu op. 11 Roberta Schumanna.

Zuzana Niederdorfer je magistrirala i doktorirala na Akademiji za muziku i dramsku umjetnost u Bratislavi. Usavršavala se i sarađivala je s priznatim imenima kao što su Viktor Nosov, Ida Černecká (učenica Vere Gornostayeve) i Marian Lapšanský, a njen rad inspirisale su i majstorske radionice profesora K. Zemplenyja, L. Bermana, V. Gornostaeva i G. Seböka.

Osvojila je niz nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima, uključujući takmičenje Robert Schumann u Zwickau (Njemačka), takmičenje Frédéric Chopin u mjestu Mariánske Lázňe u Češkoj, takmičenje Paloma O’Shea u Santanderu u Španiji, češko takmičenje Virtuosi per musica di pianoforte, te takmičenje Incontro Internazionale Giovani Pianisti Citta di Senigallia (Međunarodni susret mladih pijanista u gradu Senigallia) u Italiji.

Nastupala je kao solistica, ali je i sarađivala s brojnim orkestrima (uključujući Moskovski simfonijski orkestar), te kamernim ansamblima diljem Evrope, Kine i Sjedinjenih Američkih Država. Snimila je šest nosača zvuka za BBC London i Čehoslovački radio i televiziju.

Preko dvadeset godina je predavala je na Akademiji za muziku i dramsku umjetnost u Bratislavi i na Akademiji za umjetnost u Banskoj Bistrici u Slovačkoj. Od 2011. godine zaposlena je kao profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti (Kunstuniversität) u Grazu, a njeni studenti  višestruko su nagrađivani na nekim od najprestižnijih takmičenja za pijaniste.

Održala je majstorske radionice i seminare u Slovačkoj, Češkoj, Sloveniji, Litvaniji, Finskoj, Islandu, Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Italiji, Poljskoj, Kini, Njemačkoj i Austriji. Prije 15 godina pokrenula je međunarodno klavirsko takmičenje ”Forum per tasti” u Slovačkoj.

Koncert se realizira kao dio programa studijske posjete profesorice Niederdorfer Muzičkoj akademiji u okviru projekta Erasmus+ projekta međunarodne razmjene.

Ulaz je slobodan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »