Recital pijaniste Libora Nováčeka pod okriljem Koncertne sezone MAS

Univerzitet u Sarajevu – Muzička akademija u saradnji sa Bosanskim kulturnim centrom KS (BKC) organizuje recital Libora Nováčeka, eminentnog češkog pijaniste i profesora na Universität für Musik und darstellende Kunst Graz, koji će nastupiti u srijedu, 26. oktobra 2022. godine u 19:00 u Galeriji BKC-a.

Nováček će izvesti djela J. S. Bacha, W. A. Mozarta, F. Chopina, F. Liszta i C Debussya.

Libor Nováček je međunarodno priznati pijanista i profesor na Universität für Musik und darstellende Kunst Graz u Austriji i na Praškom konzervatoriju. Rođen je u Pragu, a učenje klavira započeo je na Konzervatoriju u Teplicama. Godine 1998. dobio je punu stipendiju za Guildhall School of Music & Drama u Londonu, gdje je i stekao titulu magistra muzike uz podršku za poslijediplomsko istraživanje. Studirao je u klasi profesorice Joan Havill i sudjelovao na majstorskim kursevima Lazara Bermana, Murraya Perahie, Johna Perryja, Jeana Efflama Bavouzeta, Dmitrija Bashkirova, Dominiquea Merleta i drugih. Tokom studija u Londonu odlikovan je brojnim nagradama od međunarodnog značaja, te je dobio nekoliko značajnih stipendija.

Nováček je internacionalno priznat po svojim interpretacijama Liszta, Brahmsa i Janáčeka u kojima je kritika prepoznala „izuzetan pjesnički zanos i dubinu“, tvrdeći da su njegove snimke (Landor Records, UK)  „postavile nova mjerila“  i  da nude „uvjerljivo lijepe i narativne izvedbe“. Njegova diskografska ostvarenja privukla su pažnju medija koji prate svjetsku scenu umjetničke muzike, te su u više navrata naišla na pohvale u časopisima kao što su GuardianGramophone i International Record Review.

Libor Nováček jedan je od osnivača Praškog klavirskog trija. Često održava majstorske kurseve i recitale diljem svijeta. Kao solista i kamerni muzičar nastupio je u renomiranim koncertnim dvoranama Barbican Centre, Royal Festival Hall, Wigmore Hall, Cadogan Hall u Londonu, Rudolfinum u Pragu, Hamburger Musikhalle, Teatro Colón u Buenos Airesu, Kennedy Center u Washingtonu, kao i na festivalima u Sjedinjenim Američkim Državama, Argentini, Brazilu, Južnoj Africi, Indiji, Španiji, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Češkoj itd.

Ulaz na koncert je slobodan.

Više informacija na web stranici Muzičke akademije: www.mas.unsa.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »